Електроенергія до Криму буде постачатися під гарантії держбанків

Понеділок, 15 грудня 2014, 18:07

ДПЗД "Укрінтеренерго" затвердило положення про організацію та проведення аукціонів з продажу електроенергії на тимчасово окуповану територію АР Крим, згідно з яким приватні компанії отримають можливість постачати електроенергію споживачам півострова.

Текст положення затверджено наказом ДПЗД "Укрінтеренерго" №169 від 12 грудня 2014 року.

Згідно з положенням, аукціони відбуватимуться щомісяця. Потенційні учасники торгів, зокрема, повинні мати ліцензію на право здійснення діяльності на передачу електроенергії за регульованим тарифом або її постачання за нерегульованим тарифом.

"Укрінтеренерго" здійснюватиме продаж електроенергії лише за умови внесення постачальником-переможцем торгів передоплати в повному обсязі або надання їм гарантії державного банку щодо її оплати.

Реклама:

Таким чином, державні банки України згідно з цим положенням зобов'язуються оплачувати електроенергію окупованого півострову, якщо оплату не внесе постачальник.

Згідно з документом, переможцем аукціону буде визнано учасника торгів, який запропонує найбільшу ціну за 1 кВт-год електроенергії і вона має бути вищою від ціни е/е, придбаної "Укрінтеренерго" на оптовому ринку електроенергії України.

Положення також передбачає, що якщо на аукціон допущено менше двох претендентів, лот знімається з аукціону та торги не проводяться. Лот також знімається з торгів у разі недосягнення рівня ціни, що закуповується "Укрінтеренерго" на ОРЕ України. У такому випадку організатор аукціону буде вільний у виборі покупця відповідного обсягу електроенергії.

При цьому інформація про учасників торгів та їхню кількість не підлягає розголошенню.

Стартова ціна е/е буде визначатися аукціонним комітетом, до якої увійдуть три посадових особи організатори аукціону в особі "Укрінтеренерго".

До кола обов'язків аукціонного комітету також належать визначення основних умов договорів купівлі-продажу електропостачальних компаній, визначення вимог до безумовної і безвідзивної банківської гарантії, що має бути подана претендентом разом із заявкою на участь в аукціоні.

Оголошення про проведення торгів має бути оприлюднено не пізніше, ніж за три доби до їх проведення.

Положення про проведення аукціонних торгів розроблено відповідно до вимог урядової постанови №698 від 10 грудня 2014 року, згідно з якою скасовується державна монополія на постачання електроенергії в Крим і на ринок допускаються приватні компанії.

Наразі електроенергію до Криму продає ДПЗД "Укрінтеренерго". Таким чином, після вступу в силу нового положення прибуток від постачань електроенергії на півострів буде отримувати не держкомпанія, а фірми-посередники.

Раніше "Укрінтеренерго" мала право продавати Криму електроенергію тільки постачальникам за регульованим тарифом ("ДТЕК Крименерго" і "Севастопольенерго").

Ще раніше Кабінет Міністрів постановою №148 від 7 травня 2014 року визначив "Укрінтеренерго" єдиним, хто здійснюватиме закупівлі електроенергії на оптовому ринку електроенергії країни для постачання на окуповані території Криму.

"Укрінтеренерго" купує електроенергію на Оптовому ринку електроенергії України за встановленим НКРЕ тарифом на рівні не нижче оптової ринкової ціни.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: