Думка експерта: Україну чекає затяжна рецесія

Понеділок, 15 грудня 2014, 16:41

Падіння економіки України за підсумками 2014 року становитиме до 6,3%, а в 2015 році - продовження падіння на рівні 2%.

Про це повідомив керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен.

"За підсумками цього року ми очікуємо падіння ВВП до 6,3%, в 2015 році - до 2%. І лише в 2016 році ми прогнозуємо зростання ВВП: + 3,1%. Тобто Україна ще рік перебуватиме в кризі", - заявив експерт.

За його словами, незважаючи на уповільнення темпів зниження економіки середньорічний рівень інфляції в 2015 році буде вище, ніж в 2014 році.

Реклама:

"Інфляція залишається суттєвою проблемою, оскільки вона, хоча й буде падати, але її середньорічний рівень буде вище (18%), ніж цього року (12%). Пік зростання споживчої інфляції припаде на перший квартал, і може досягти 25% і вище", - сказав Вальчишен.

Він підкреслив, що ситуацію в економіці країни також будуть посилювати кризові явища у світовій економіці.

По-перше, зазначає експерт, на фінансових ринках продовжиться посилення курсу долара США проти основних валют, оскільки економіка США відновлюється від кризи 2007-2008 років найбільш динамічно в порівнянні з іншими країнами G4 (Єврозона, Японія, Великобританія).

"Тому ті суверенні та корпоративні позичальники з України, які активно кредитувалися в іноземній валюті, будуть зазнавати труднощів з рефінансуванням, обслуговуванням", - додає він.

По-друге, вважає Вальчишен, буде посилюватися економічна криза в Росії, і цей ринок буде ще більше закриватися для України за товарними операціями.

По-третє, за його словами, ціни на сировину знизилися, і вони будуть залишатися на низькому рівні.

"Тому у нас не буде зростаючих надходжень від експорту металургії та сільського господарства. Україні доведеться розраховувати тільки на внутрішні сили, внутрішні джерела зростання", - вважає він.

На думку керівника аналітичного підрозділу групи ICU, на наступний рік необхідно прийняти реалістичний бюджет.

"Бюджет на наступний рік необхідно розраховувати на песимістичному сценарії. Відповідно необхідно закладати реалістичний обсяг доходів державного бюджету і, виходячи з цього, формувати витрати таким чином, щоб бюджетний дефіцит був на рівні 2,5-3%", - сказав Вальчишен.

Він також вважає, що економічній владі України необхідно грати на випередження.

"Потрібно закладати такий бюджет, щоб хоча б на наступні три роки мати план. Уряд повинен дати чіткий сигнал ринку, кредиторам, МВФ, що він націлений на зниження державних дефіцитів", - відзначає експерт.

"Потрібно виконувати програму МВФ і робити це не в останній день. Потрібно грати на випередження. Тільки так можна відновити до себе довіру внутрішніх і зовнішніх агентів", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: