Ющенко не збирається в Нацбанк

Понеділок, 15 грудня 2014, 16:01

Віктору Ющенку не пропонували очолити Національний банк України.

Про це він заявив в інтерв'ю "Українській правді", яке незабаром буде опубліковано.

"Не питання - підеш чи не підеш, питання стоїть, чи є плани з фінансової стабілізації, чи це просто маска, яку треба надіть і сказати – давайте рокіровку зробимо. Питання не в рокіровці, питання в курсі", вважає президент (2005-2010) України.

Ющенко додав, що оцінює діяльність Валерії Гонтаревої "дипломатично" та "лояльно".

Реклама:

"Мені політика НБУ не подобається, але її треба дивитися  контексті – не може глава Національного банку вийти на трибуну і сказати: шановні, ми докотилися до такої точки, де національним інтересам сьогодні відповідає розробка глобальної національної програми спасіння фінансових інститутів. Не вистачить політичного голосу, не вистачить уваги у парламенті, нема належного статусу цього питання", переконаний Ющенко.

Він вважає, що "мова йде про недовіру політичному курсу, банківській системи, політичній системі, і "важко сказати, кому не довіряють більше – чи це проблема персони, чи це проблема системи – тобто влади".

Ющенко переконаний, що в нинішніх умовах потрібно створити комітет фінансової стабілізації, який би очолював прем’єр-міністр, за участі міністра фінансів, глави Нацбанку та тих, хто впливає на політику формування курсу.

Рішення щодо фінансової стабілізації, можливо має бути ініційоване з Нацбанку, але його провідником повинен бути уряд і президент, додав Ющенко.

За його словами, один з аргументів, яким керується Нацбанк та уряд в нинішній ситуації -  "у нас йде війна, війна все спише". "За цією формулою треба розуміти, що в уряду немає грошей, НБУ включає станок, і бідному українському уряду дає 100 чи 120 мільярдів емісії".

Хоча, на його думку, можна було б "позичити у кожного з нас, у населення, у олігархів, випустивши облігації військового займу".  "Я б з великою гордістю носив у своїй кишені ці облігації", додав він.

"В нас є десятки речей – внутрішніх і зовнішніх - яки можна мобілізувати на те, що називається справедлива вітчизняна війна із путінськими босяками", вважає колишній президент.

Він переконаний, що емісія - теоретично неправильний шаг, який може вилитися в соціальні, політичні протиріччя. "Це можна стерпіти місяць, два, п’ять, але це неорганізований податок, який в першу чергу доводить до голоду найбідніші шари населення".

Ющенко також позитивно висловився щодо кандидатури нового міністра фінансів Наталії Яресько: "Я на неї сподіваюсь, це талановита, професійна людина". Вона, на переконання Ющенка, "ніколи не піде на нефінансові компроміси". 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: