Польська Polenergia хоче побудувати газопроводи для збільшення поставок в Україну

Неділя, 14 грудня 2014, 13:36

Польська компанія Polenergia розглядає проект будівництва у Польщі та Німеччині газопроводів для збільшення обсягів поставок газу в Україну.

Про це повідомляє Польське агентство друку, передає ТАСС.

Суть проекту полягає в створенні нових вузлів передачі газу на польсько-німецькому кордоні, завдяки яким газотранспортна система Польщі зможе передавати в Україну мільярди кубометрів газу із західного напрямку.

Для реалізації проекту необхідно також будівництво газопроводу на українській території. "Нафтогаз" висловив зацікавленість у цій інвестиції, відзначає агентство.

Реклама:

Вартість проекту оцінюється в 40-460 млн євро. У його рамках планується побудувати газопровід, який з'єднає німецькі газові мережі в районі Берліна через кордон з Польщею зі спільною польсько-німецькою мережею поблизу Свіноуйсце. Другий газопровід повинен буде з'явитися на польсько-українському кордоні.

Згідно з планами, пропускна здатність німецько-польського газопроводу повинна бути на рівні 5 млрд кубометрів, українського - 8 млрд кубометрів з можливістю розширення до 10 млрд кубометрів.

За словами глави Polenergiа Збігнєва Прокоповича, якщо рішення за цим проектом будуть прийняті в найближчі тижні, є шанс реалізувати його в 2018-2019 роках.

"У реалізації коридору "захід-схід" зацікавлений наш український партнер "Нафтогаз", який хоче, щоб газопровід на їхньому боці з'явився якомога швидше. Ми сподіваємося, що це буде один з пріоритетних проектів нового українського уряду. З польського боку ми чекаємо рішення компанії Gaz-System", - сказав він.

"У нас поки немає остаточного рішення. Ми аналізуємо, чи потрібен цей газовий зв'язок в контексті пріоритетів польської енергетичної політики у сфері забезпечення безпеки поставок", - зазначив глава Gaz-System Ян Хадам.

За його словами, компанія зараз орієнтована на інвестиції, пов'язані з формуванням коридору "північ-південь". В рамках цього проекту буде побудовано більше 2 тисяч км газопроводів в 2014-2023 роках.

Ці мережі дозволять повністю інтегрувати польську систему з європейською. Як очікується, до 2018 року Польща зможе імпортувати 38 млрд кубометрів газу за нинішніх 16 млрд кубометрів. Нові газопроводи зможуть використовуватися і для поставок газу в Україну.

"Ми співпрацюємо з українським партнером. Для збільшення обсягів передачі газу через Польщу в напрямку України необхідно також розширення газопроводів на боці України", - підкреслив Хадам.

В даний час Україна купує мінімальні обсяги газу в ЄС, які частково передаються в країну через польську газотранспортну систему. Технічно ці поставки поки не можуть перевищувати 4 млн кубометрів палива на добу.

Polenergia - компанія, що належить концерну відомого польського бізнесмена Яна Кульчика. Вона займається будівництвом вітрових ферм і виробництвом палива з біомаси.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!