Датські економісти пророкують дефолт Росії наступного року

Четвер, 11 грудня 2014, 09:28

Економісти датського інвестиційного онлайн-банку Saxo Bank вибрали 10 страшних подій, які можуть перевернути світ інвестицій у наступному році.

Серед них - можливий дефолт Росії, повідомляє РБК.

Шокуючі передбачення, які Saxo Bank публікує щороку, це вправа з пошуку найбільш суперечливих і не пов'язаних між собою ідей, які можуть зробити революцію у світі інвестицій, пояснює головний економіст Saxo Bank Стін Якобсон.

"Зрозуміло, нічого не можна знати напевно. Заздалегідь обдумуючи найбільш негативні сценарії і події, ви отримаєте непогані шанси пережити важкі часи", - пише економіст у передмові до прогнозів.

Реклама:

Зазвичай страшні прогнози банку сприймалися як розвага для інвесторів. Але 2014 рік довів, що навіть найнеймовірніші прогнози можуть втілитися в життя.

У грудні 2013 року мало хто міг уявити, що на сході України почнуться бойові дії, західні країни введуть санкції проти Росії, рубль знеціниться на 40%, а до кінця року ціна на нафту впаде до 66 доларів за барель.

Втім, девальвацію валют країн, що розвиваються і падіння цін на нафту економістам Saxo Bank торік передбачити все ж вдалося.

Росія знову може оголосити дефолт, вважає Якобсон.

Економіка перебувала на спаді і навіть до введення санкцій, 25% падіння цін на нафту і конфлікту з Україною. Ці проблеми тепер набули майже критичного характеру, і їх яскравим підтвердженням стало падіння рубля на 40% щодо американського долара в цьому році, пояснює Якобсон.

Російську економіку очікує найпотужніша буря, яка може призвести до того, що або державні компанії, або сам уряд почнуть вибірково оголошувати дефолт.

У період з 2014 року по кінець 2015 року російські компанії повинні виплатити 134 млрд доларів за зовнішніми борговими зобов'язаннями.

Так, валютні запаси Росії становлять 400 млрд доларів, проте, незважаючи на те що ці резерви можуть допомогти Росії виграти трохи часу, "закон Ротенберга" (компенсація з бюджету російським бізнесменам їх втрат у зв'язку з санкціями Заходу), інтервенції для підтримки курсу рубля, прийдешній дефіцит поточного балансу, великий дефіцит бюджету і майже повне обмеження доступу до зовнішніх ринків капіталу означають, що ці 400 млрд доларів можуть перетворитися на суму, достатню лише для покриття дрібних витрат.

Спроба почати з нового аркуша, як це було в 1998 році, ймовірно, є саме тим, що необхідно країні для її майбутнього розвитку, вважає Якобсон.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: