Думка експерта: НБУ спотворює дані про емісію гривні

Понеділок, 1 грудня 2014, 19:35 -

Національний банк України спотворює дані про емісію гривні.

Про це йдеться у повідомленні проекту "Ціна держави", опублікованому на Facebook.

Експерти відзначають, що Національний банк стурбувався розмовами про масштабну емісію гривні і вирішив офіційно спростувати цю інформацію.

"Прикро, що настільки поважна інституція вдається до таких заяв, чудово усвідомлюючи, що реальність зовсім інша", - зазначається у повідомленні.

Реклама:

У повідомленні НБУ говориться, що зростання грошової бази є основним показником емісії, а оскільки грошова база зросла всього на 7,6% (станом на 27 листопада 2014 року), то турбуватись немає про що і ніякої емісії не відбувається.

"Так то воно так, але трішечки не так! Монетарна база собою відображає не тільки гривневу масу, але і так звані Чисті зовнішні активи (тобто валютні резерви). Тому коли ви друкуєте гроші і вони "вимивають" вам резерви, а також знецінюють національну валюту через девальвацію, то ваші грошова база буде рости дуже помірно", - повідомили експерти.

На думку експертів, саме цей неприємний процес на поточний момент і відбувається.

"Якщо ми прослідкуємо динаміку зростання грошової маси і порівняємо її з динамікою так званих чистих вимог до уряду (це ті гроші, які друкуються на підтримку бюджету), то побачимо, що зв'язок досить слабкий, особливо, коли у вас відбуваються валютні шоки. Також привертає увагу, що допомога уряду через друк гривні у 2014 році було особливо активна" , - йдеться у повідомленні.

"За десять місяців через канал емісії було "влито" 136,6 млрд гривень четвертої хвилі девальвації у поточному році. Виникає питання, чому НБУ заперечує цей факт? І чому заперечує це саме зараз?", - наголошується в повідомленні проекту.

"Наша відповідь наступна - бюджет недовиконується на 20-30 млрд гривень (це не рахуючи початково запланований дефіцит), взяти ці кошти немає звідки окрім продовження активної емісії", - вважають експерти.

Також зазначається, що в поточних умовах друк гривні дуже небезпечний і може легко призвести до ще одного девальваційного поштовху.

натиснути для збільшення  
натиснути для збільшення 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: