Росія заборгувала "Газпрому" майже стільки ж, скільки Україна

П'ятниця, 7 листопада 2014, 17:52

Прострочена заборгованість російських споживачів перед "Газпромом" на 1 жовтня становила 3 мільярди доларів.

Про це повідомила прес-служба "Газпрому", передають "Ведомости".

Компанія розкриває тільки прострочену (понад 90 днів) дебіторську заборгованість. Її загальний розмір наближається до 200 млрд рублів.

Заборгованість "Нафтогазу України" - нині становить 3,9 млрд доларів, а в разі реалізації умов "зимового пакета" до кінця року скоротиться до 2,2 млрд доларів.

Реклама:

Для вирішення проблеми неплатежів за газ "Газпром" 19 років тому - в грудні 1996 року створив компанію "Міжрегіонгаз", яка зайнялася налагодженням збору платежів за паливо.

З 2008 року МРГ регулярно показує збиток: за підсумками 2013 року він досяг 28,831 млрд рублів, перекривши антирекорд 2008 року, свідчать дані системи "СПАРК-Інтерфакс".

В четвер голова ради директорів "Газпрому" Віктор Зубков провів селектор "з питань зміцнення платіжної дисципліни при оплаті за газ в регіонах Росії".

Компанія відзначає, що промислові споживачі, у тому числі підприємства електроенергетики, в цілому є сумлінними платниками. Виняток, зокрема, становить ВАТ "ТГК-2" (прострочення 9,2 млрд рублів).

Основними неплатниками за газ в Росії продовжують залишатися дві категорії споживачів: теплопостачальні організації та населення. Разом вони формують близько 75% всіх боргів. При цьому більше 80% заборгованості населення припадає на регіони Північного Кавказу.

"Основними причинами утворення заборгованості теплопостачальних організацій є створення посередників в ланцюжку платежів населення за теплоенергію та навмисне банкрутство теплових компаній, що працюють на орендованому обладнанні", - пише "Газпром".

Компанія відзначає, що в даний час Держдума прийняла в першому читанні законопроект про внесення змін до таких документів як Кримінальний кодекс, Житловий кодекс, Кодекс про адміністративні правопорушення, а також до низки галузевих законів.

До другого читання підготовлені поправки, спрямовані на введення субсидіарної відповідальності власників тепловиробляючого обладнання і надання ними додаткових фінансових гарантій оплати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!