Впровадження 3G можуть загальмувати шість міністерств - експерти

Четвер, 6 листопада 2014, 17:47

Розпорядження Кабміну щодо умов проведення тендеру на видачу ліцензій для впровадження 3G зв’язку не вступить в силу поки не буде схвалено шістьома структурами: Міністерством оброни, Міністерством юстиції, Міністерством фінансів, Міністерством економіки, АМКУ, Державною службою спецзв’язку.

Про це повідомили експерти та активісти Реанімаційного Пакету Реформ і експерти групи по впровадженню в Україні 3G.

"Схвалення Кабміном розпорядження відбулося за дивною процедурою. Первинно цей документ мав пройти схвалення у відповідних міністерствах, а вже потім його має схвалювати Кабмін - це логічно. Зараз же цей папірчик має великі шанси ще на шість місяців загубитися в кулуарах Кабміну", - коментує ситуацію експертка групи РПР по 3G Олена Мініч.

"Лише після схвалення всіма шістьома структурами через 60 днів зможе розпочатися конкурс на видачу ліцензій і в цьому ми бачимо серйозні ризики гальмування процесу" - додала вона.

Реклама:

РПР очікує, що тендер на продаж ліцензій буде оголошено максимально оперативно і вже на початку 2015 року громадяни України знатимуть, хто з операторів впроваджуватиме 3G.

Експерти наголошують, що тендер на видачу ліцензій має пройти прозоро на недискримінаційних умовах для всіх гравців ринку.

"Урядовці повинні зрозуміти, що відкритий тендер повинен залучити в бюджет Міністерства Оборони мінімум 3 млрд гривень. Прозорий запуск 3G на конкурентній основі дозволить нам модернізовувати та забезпечувати армію. Саме тому експерти РПР стануть сторожовими псами і слідкуватимуть за кожним кроком чиновників в процесі тендеру на видачу ліцензій" - зазначає експертка РПР Тетяна Попова.

Також експерти наголошують, що процес розподілу частот має бути незворотнім - держава не має права в подальшому ставити під сумнів суверенне право операторів на РЧР.

РПР і в подальшому буде приділяти увагу впровадженню сучасних технологій зв’язку наступних поколінь. Зокрема важливо на законодавчому рівні закріпити принцип технологічної нейтральності при використані радіочастотного ресурсу.

Як зазначається, впровадження зв’язку третього покоління дозволить прискорити вихід України з економічної кризи, адже, як свідчить світова практика 1000 користувачів широкосмугового інтернету створюють 80 нових робочих місць, а збільшення проникнення широкосмугового інтернету на 10% підвищує ВВП на 1%.

Про важливість впровадження 3G в Україні експерти РПР неодноразово публічно заявляли протягом останніх 6 місяців.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!