Світ увійшов у смугу негативної економічної динаміки - експерт

Вівторок, 18 листопада 2014, 15:58

Світ увійшов у смугу негативної економічної динаміки, яка буде тривати не менше, ніж до 2020 року.

Про це в інтерв'ю "Українській правді" сказав член Економічної ради при президенті Росії Олександр Аузан.

"Я згоден з тим, що ми - не тільки Росія і Україна, а й світ - не просто увійшли в кризу 2008-2009 років. Ми увійшли в смугу негативної економічної динаміки, яка буде тривати не менше, ніж до 2020 року", - сказав Аузан.

За його словами, це пов'язано не тільки з технологічним зрушенням, але і з хвилями глобалізації.

Реклама:

"Глобалізація на початку 21 століття призвела до високого ступеня зв'язності. Для зв'язності потрібні певні координації, яких немає. Наприклад, світовий фінансовий та інноваційний центр (США) пов'язаний з світовим промисловим центром (Китай), але вони ведуть певні конкурентні війни один з одним", - заявив економіст.

"Це все одно, що в організмі воювали б нирки, печінка і серце, і при цьому ми хотіли б, щоб людина себе почувала добре. Не буде світовий ринок почувати себе добре в умовах, коли тісний зв'язок існує, але немає світової координації і незрозуміло, чи можна її взагалі зробити", - вважає Аузан.

Він також додав, що в цих умовах починається "відлив глобалізації" і утворення різноманітних конкуруючих регіональних блоків. Україна є одним з об'єктів такої конкуренції.

"Крім технологічного укладу, будуть змінюватися ціннісні установки. Яким буде світ після 2020 року, ми передбачити не можемо, за винятком одного моменту", - сказав економіст.

"Практично всі економісти сходяться в тому, що ключовим дефіцитним світовим ресурсом виявиться високоякісний людський капітал. Схоже, що у світі починає бракувати добре освічених людей", - підсумував економіст.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!