Росія на порозі "гречаної кризи"

Вівторок, 18 листопада 2014, 14:45

Друга за виручкою мережа гіпермаркетів в Росії "Лента" обмежила продаж гречаної крупи в роздріб.

Про це пишуть "Ведомости".

Як пише видання, гречана крупа в Росії може вважатися універсальним індикатором соціально-економічного стану. Можна було б розробити індекс гречки, тим більше що він не вимагає країнових порівнянь, як індекс бігмака.

"Ціни на гречку останнім часом ростуть у більшості регіонів, що викликано чутками про неврожай і ажіотажним попитом. За тиждень 3-10 листопада, за даними Росстату, гречана крупа подорожчала в Росії на 7,8%", - пише видання.

Реклама:

Механізм гречаних криз досить простий, написали ще в 2011 році Вадим Новиков, Максим Кваша та Валерій Кізілов: Росія - найбільший у світі споживач гречаної крупи, а в останні роки і найбільший виробник.

У разі неврожаю неможливо швидко наростити обсяг імпорту, в той же час інформація про дефіцит підстьобує попит.

Важливо, що гречка для росіян є одним з головних стратегічних продуктів, які підлягають закупівлі про запас. Попит на неї стає ажіотажним при найменшій загрозі економічної кризи та/або кінця світу.

Закупівля продуктів про запас залишається основною індивідуальною стратегією виживання для росіян - за даними опитування ФОМ, 43% респондентів роблять такі закупівлі (а серед громадян з доходом до 9000 руб. на місяць - 55-59%).

Опитування НАФІ і Intelligent Research for Growth (IRG) показують, що росіяни усвідомили настання економічної кризи і перебудовують свої фінансові стратегії. 11% опитаних IRG почали запасати продукти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!