Думка експерта: НБУ необхідні вагомі підстави щоб закрити комерційний банк

Понеділок, 17 листопада 2014, 16:21 -

Для того щоб у примусовому порядку ліквідувати комерційний банк НБУ необхідні дуже вагомі підстави, а в більшості випадків і рішення суду.

Про це заявляє юрист юридичної компанії Prove Group Антон Каганець.

Каганець зазначив, що необ'єктивне рішення про закриття окремих банків може потенційно привести до погіршення ситуації в банківській сфері, що, в сьогоднішній ситуації з курсом валют і відтоком депозитів, суперечить інтересам і самої держави.

"У першу чергу, необхідно відзначити, якщо банк при отриманні ліцензії подав документи з достовірною інформацією і проводив хоч якісь банківські операції, то одним рішенням його закрити або позбавити ліцензії не вийде", - зазначає юрист.

Реклама:

За його словами, якщо у Нацбанку все-таки залишається намір закрити банк, то вихід один - визнати його неплатоспроможним, іншими словами банкрутом.

Для цього існує три фінансових випадки. Перший - якщо банк був визнаний проблемним і не привів свою діяльність у відповідність до законодавства; другий - допустив зменшення регулятивного капіталу або нормативів капіталу банку до 1/3 від встановленого НБУ мінімуму, або ж третій випадок - протягом більше 10 днів поспіль не виконував більше 10% своїх зобов'язань перед кредиторами.

"Якщо НБУ встановить, одну із зазначених обставин, то приймається рішення про неплатоспроможність банку, при чому попереджати про це заздалегідь НБУ не зобов'язаний. Зі свого боку, банк в подальшому може оскаржити таке рішення в суді", - пояснює старший юрист ЮК Prove Group.

Крім зазначених фінансових підстав, в Законі України "Про банки і банківську діяльність" також прописано, що банк може бути визнаний неплатоспроможним і у випадку "разового грубого або систематичного порушення законодавства щодо запобігання та протидії легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму, що створює загрози інтересам вкладників чи інших кредиторів".

Крім того, зазначає юрист, є й інші підстави для визнання банку неплатоспроможним.

"І деякі з них носять цілком суб'єктивний характер. Наприклад, під систематичним порушенням законодавства розуміється проведення банком ризикової діяльності. Причому критерії такої діяльності чітко не прописані, і тому Правління НБУ приймає рішення на свій розсуд", - підкреслює Каганець.

"Якщо банк грубо не порушує фінансових нормативів, розплачується зі своїми кредиторами, веде діяльність відповідно до банківської дисципліни, то для того, щоб банк визнали неплатоспроможним необхідно, по-перше, вчинення банком одного із зазначених вище порушень, а по-друге, довести це. Крім того, у випадках зі злочинами, необхідним є рішення з цього приводу", - стверджує він.

Каганець нагадує, що 5 листопада цього року президент підписав закон, в якому посилюються правила фінансового моніторингу, в тому числі і в частині перевірок банками операцій, які проводяться їх клієнтами.

"У підсумку, може виникнути ситуація, коли банк здійснював банківські операції клієнта, якого пізніше засудили до відповідальності за легалізацію доходів. Такий банк можуть визнати неплатоспроможним. Звичайно, операції повинні бути від 150 тисяч гривень і мінімум 4 рази, але ж банк не завжди може визначити, проводить клієнт оплату за реальною операції або ж з метою відмивання грошей. Не виключено, що банк може опинитися без вини винуватим", - резюмує юрист.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: