Держзакупівлі на грані звалювання у корупційний штопор - експерти

Середа, 12 листопада 2014, 17:37

В Україні відбувається різке, майже катастрофічне, скорочення загального обсягу державних закупівель.

Про це говорили учасники прес конференції "Державні закупівлі: як не звалитися в штопор?", повідомляє прес-служба Центру політичних студій та аналітики.

Як зазначається, разом із масовими неплатежами замовників, відсутністю дієвого покарання за тендерну корупцію, а також складними процедурами участі у державних торгах це створює загрозу звалювання всієї системи у корупційний штопор.

За загальним обсягом держзакупівель Україна опинилася в ситуації 2009 року, коли світова фінансово-економічна криза найгірше вдарила саме по Україні, на думку експерта ЦПСА Андрія Марусова.

Реклама:

За результатами 9 місяців цього року загальний обсяг державних закупівель за укладеними договорами становив 92,9 млрд гривень,  за даними Держстату. Це не набагато більше, ніж відповідні показники 2009 року - 79,1 млрд гривень.

"Даються взнаки як результати правління режиму Януковича, так і війна на Сході країни, яка стрімко висмоктує бюджетні ресурси країни", - йдеться у повідомленні.

Загальне становище системи державних закупівель стрімко погіршується. Це пов’язано із безпрецедентно масовими неплатежами замовників за укладені контракти.

натиснути для збільшення 

"Наприклад, за три квартали поточного року обсяг фактичних бюджетних видатків на покриття тендерних договорів становив лише 23%. Це найгірший показник за останні п’ять років. Навіть у кризовому 2009 році він становив 39%", - повідомляє прес-служба.

За таких умов навіть добросовісні замовники вимушені "домовлятися" з постачальниками, тобто, запрошувати "прийти на тендер" хоча б когось. Неважко зрозуміти, що тим самим вони змушені вступати у напівкорупційні або корупційні відносини.

Одночасно ми не спостерігаємо запровадження дієвого покарання за тендерну корупцію, як зазначив Олексій Шалайський, керівник журналістського проекту "Наші гроші".

Гучні скандали навколо закупівель Міністерства охорони здоров’я або Міністерства оборони є  яскравим підтвердженням.

На думку Віктора Тарана, провідного експерта ЦПСА, щоб система держзакупівель остаточно не звалилася у штопор, уряду та парламенту протягом найближчих 2-3 місяців слід прийняти низку невідкладних заходів.

Ці заходи є цілком реалістичними. Йдеться про відкриття "єдиного тендерного вікна"; зменшення вдвічі розміру плати за розгляд скарг Антимонопольним комітетом та припинення свавілля ДП "Зовнішторгвидав України" щодо фактичного обов’язку замовників платити за розміщення тендерних документів на веб-порталі.

"Належного регулювання також потребує практика недоброчесної поведінки переможців торгів", - йдеться у повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: