"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Пайєтт: інвестори прийдуть в Україну, якщо не буде "закону джунглів"

П'ятниця, 31 жовтня 2014, 12:59

Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джеффрі Пайєтт бачить перспективу швидкого інвестиційного зростання для кількох секторів української економіки.

Про це він розповів в інтерв'ю "Українській правді".

Зокрема, відповідаючи на запитання, чи готові американські інвестори вкладати в країну, де продовжується війна, Пайєтт зазначив:

"Я думаю, що певною мірою обнадійливим аспектом становища цієї економіки є ще нереалізований потенціал західних інвестицій. Вони мали б бути набагато більші, ніж вони поки що є".

Реклама:

"Такі сектори як сільське господарство, харчова промисловість, інформатика, енергетичний сектор, поки що не отримали тих інвестицій, на які вони заслуговують, і для них є перспектива дуже швидкого інвестиційного зростання", - додає посол.

Пайєтт наголошує, що це відбудеться тільки в тому випадку, якщо інвестори будуть впевнені, що їх очікує чесне, некорумповане, регульоване верховенством права бізнес-середовище.

Як приклад посол США навів випадок агрофірми "Мрія":

"Сільське господарство є безумовним лідером серед найперспективніших для американських "інвестицій галузей економіки. Але зараз те, що характеризує інвестиційний клімат в українському сільському господарстві – це випадок агрофірми "Мрія", який каже інвесторам, що в Україні діє закон джунглів у цій сфері", - каже Пайєтт.

"Я не знаю, що відбудеться в підсумку в енергетичному секторі. Але тут теж існують колосальні можливості. Westinghouse зацікавлений розробляти варіанти постачання ядерного палива. Багато компаній середнього розміру з Техасу готові прийти в Україну, щоб допомогти вам збільшити видобуток енергоресурсів з існуючих свердловин", - розповів посол США.

За словами Пайєтта, "проекти сланцевого газу, які просувають компанії Shell і Chevron", можуть дати віддачу років через десять. Але є речі, які уряд України може зробити зараз, які дадуть віддачу вже протягом місяців".

"Я можу вам гарантувати, що ніколи не буде корупції довкола ділових угод, які укладають тут такі великі транснаціональні компанії як Westinghouse чи Chevron. Я цілком впевнений, що щодо "Газпрому" ви такої впевненості не маєте", - наголосив посол.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: