Видобуток "Газпрому" впав майже на чверть

П'ятниця, 3 жовтня 2014, 13:31

Видобуток "Газпрому" за підсумками вересня продовжив стрімко знижуватися - скорочення становило 23% в річному вираженні.

В результаті концерн ризикує закінчити рік з мінімальним об'ємом видобутку за всю свою історію, пишуть аналітики "Сбербанк КІБ" посилаючись на дані ЦДУ ПЕК. 

Видобуток "Газпрому" вересні становив всього 29 мільярдів кубометрів, в результаті сукупний видобуток газу в Росії знизився на 14,5%.

Навіть якщо концерн в четвертому кварталі зможе вийти на рівень видобутку минулого року, все одно загальний річний показник становитиме лише 445 млрд кубометрів і стане найнижчим в історії компанії, підрахували в "Сбербанк КІБ".

Реклама:

Власний прогноз "Газпрому" на рік - 460 мільярдів кубометрів.

"Вересневі дані відображають сукупну дію низки чинників: зниження попиту на газ в Європі, припинення експортних поставок в Україну і падіння внутрішнього попиту (на 2,8% за 8М14), що поглиблюється тим, що незалежні виробники газу продовжують відвойовувати у "Газпрому"частку на ринку", - зазначають аналітики. 

На сьогоднішній день в європейських ПСГ знаходиться 75 мільярдів кубометрів газ, сховища заповнені приблизно на 90,1%. При цьому в Польщі та Німеччині рівень заповненості ПСГ досягає 99,6% і 94,3%.

Між тим в українських ПСГ акумульовано 17 мільярдів кубів, або 52% від потужності, що ставить під загрозу зимовий опалювальний сезон і транзит до Європи.

Прайм

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!