"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Міносвіти розділило 8 мільйонів на підручники, не оминувши улюбленців Табачника

П'ятниця, 3 жовтня 2014, 12:08

ДНУ "Інститут інноваційних технологій і змісту освіти" Міносвіти уклав угоди на видання підручників на суму 8,42 млн гривень.

Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на "Вісник державних закупівель".

Як зазначається, замовлено підручники для учнів 6 класу, які вивчатимуть другу іноземну мову, а також для дітей зі зниженим зором. Підручники планують отримати до 1 листопада.

Видавництва отримали замовлення без відкритих торгів, оскільки підручники є об’єктами авторського права, а автор (авторський колектив) має право самостійно визначати видавництво.

Реклама:

Придбання підручників може здійснюватись тільки у видавництв, що мають виключні майнові права на використання зазначених підручників. Список самих підручників затверджує МОН.

Зокрема, 1,7 млн гривень дістанеться ТОВ "Видавництво "Генеза". Власниками фірми є Олексій Дубас, Віктор Єзловецький, Володимир Дейкало, Олег Фурман та Марія Чижевська.

Головним редактором у видавництві раніше працював Олександр Удод, котрий уже п’ять років поспіль очолює "Інститут інноваційних технологій і змісту освіти", тобто замовника й розпорядника коштів.

У травні міністр освіти Сергій Квіт повідомив, що Удода відстороняли від роботи на час службового розслідування. Про його результати невідомо.

Ще 0,72 млн гривень заплатять ТОВ "Видавничий дім "Освіта". Наразі власником фірми записаний Геннадій Сімановський, а директором у січні уцього року був призначений Олег Костенко.

Разом з тим, засновувала фірму у 2011 р. Тамара Федотюк, партнерка по фірмі "Ріелтістар" Тетяни Старчевич, відомої як директор Об’єднання по торгівлі та постачанню Міністерства освіти та науки.

Директором же донедавна була Тамара Ткаченко, яка раніше очолювала низку державних видавничих підприємств, що перебувають у відомстві Міносвіти - "Укрвидавполіграфія" та Державне спеціалізоване видавництво "Освіта". Цю ж державну "Освіту" раніше очолювала Олена Жук, яка була й досі лишається уповноваженою особою (підписантом) ТОВ "ВД "Освіта".

За останні кілька років ці дві фірми, "Освіта" й "Генеза", зайняли особливе місце у системі замовлень Міносвіти на видання підручників - у 2010-2013 роках вони разом отримали понад половину виділених за вказаний період коштів.

Решта замовлень розподілились між ТОВ "Видавництво "Грамота" - 1,36 млн гривень. ТОВ Видавнинцтво "Ранок" - 1,31 млн гривень, ТОВ "Методика Паблішинг" - 1,29 млн гривень, МКП "Букрек" - 0,36 млн гривень, державне спеціалізоване видавництво "Освіта" - 1,43 млн гривень, ДП "Спеціалізоване видавництво "Либідь" - 0,25 млн гривень.

У травні цього року новий міністр освіти Сергій Квіт заявив, що корупційні схеми, які існували при відборі та друкові підручників, ліквідовано.

Також за його словами "матеріалів уже зібрано вдосталь, аби довести корупційні схеми, організовані Дмитром Табачником".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!