"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Україну може врятувати грецький або сінгапурський варіант

Понеділок, 27 жовтня 2014, 16:57

У України попереду найважливіші місяці, за підсумками яких стане зрозуміло, за яким шляхом піде країна - Аргентини, Югославії, Сінгапуру або Греції.

Про це в своєму блозі написав керуючий партнер інвесткомпанії Сapital Times Ерік Найман.

За його словами, зараз уже можна впевнено говорити про те, що нинішня влада отримала контроль над Верховною Радою.

Виходячи з цього, відзначає експерт, перед Україною чотири варіанти розвитку.

Реклама:

Перший шлях - імітація реформ, традиційний шлях для України в останні роки. Сценарій Аргентини.

У такому випадку, за його словами, Захід продовжить надавати фінансову допомогу, але лише в обсягах, яких буде достатньо утримати Україну від повного краху та колапсу - економічного та соціально-політичного.

"Для бізнесу і населення цей шлях означатиме багаторічне животіння і відсутність перспектив. Проти цього сценарію те, що президент не отримав повний контроль над Верховною Радою і буде змушений домовлятися про коаліцію з Народним фронтом і" Самопоміччю", - каже він.

"І хоча позиції цих сил дуже близькі, відсутність монополії на владу, відсутність ліворадикальних поглядів на майбутнє України, тривалий проміжок виборів до наступного піку політичної активності і елементарний страх перед новим Майданом повинні підштовхнути владу до реальних реформ, а не їх імітації", - додає експерт.

При цьому він підкреслює, що про виключення такого варіанту можна буде говорити тільки через два-три місяці.

Другий шлях - та ж імітація реформ, але Захід у фінансовій допомозі відмовляє. Югославський сценарій.

"Тоді Україна чекає дефолт, крах і, напевно, новий Майдан. Тепер вже кривавий, враховуючи, скільки людей пройшли через АТО і навчилися вбивати. Це буде повноцінна громадянська війна. І першими жертвами стане нинішня влада", - підкреслює Найман.

"І якщо Януковичу вдалося втекти, скориставшись недосвідченістю майданівців. Порошенку і його команді втекти навряд чи вдасться. Та й нікуди буде тікати. Люстрація вийде за межі кабінетів нормативних документів і виллється в криваве зведення рахунків з усіма кривдниками - від міліціонерів і даїшників до суддів і прокурорів ", - стверджує експерт.

У такому випадку, за його словами, Україна в сучасному її вигляді перестане існувати, і влада Путіна пошириться на його бачення "Новоросії" включаючи Одесу і Харків, а в центрі і на Заході України з'явиться кілька удільних князівств-держав.

Третій шлях - швидкі шокові реформи, які проводитимуться в жорсткому наказовому порядку, за активної зачистки-люстрації і без оглядки на короткостроковий негативний соціальний ефект. Варіант Сінгапуру.

"До наступних виборів ще кілька років, тому президент може не боятися тимчасового невдоволення народу. Головне - через рік-два таких реформ Україна вийде на траєкторію потужного економічного зростання та до наступних виборів перемога президента і його команди буде практично забезпечена", - вважає експерт.

Головна загроза для цього сценарію, за його словами, це те, що можна розгойдати натовп, граючи на короткостроковому падінні рівня життя. В такому випадку буде спроба повалити нинішню владу, в тому числі через новий Майдан.

"Тому для президента буде дуже важливо отримати повний контроль над силовими відомствами. Кращий варіант з точки зору економічних перспектив і реалізації заявленої президентом мети "2020", - відзначає Найман.

Четвертий шлях - реальні реформи відбуваються, але при активному опорі роздутого чиновницького апарату і під тиском і за допомогою західних радників.

"Найбільш вірогідний сценарій для України. Не найгірший і не найкращий. Щось схоже відбувається в Греції", - стверджує Найман.

"У будь-якому разі чекаємо, що Росія достроково пред'явить до погашення українські єврооблігації на 3 млрд доларів. І Україна їх або оплатить, рефінансуючи борг на Заході чи за рахунок валютних резервів, або ж оголосить дефолт і піде на реструктуризацію", - вважає експерт.

На його думку, насправді 3 млрд доларів - це незначна сума, якщо піти шляхом реформ, що дозволить залучати в Україну десятки мільярдів доларів - спочатку від міжнародних фінансових організацій, а потім і від інших іноземних інвесторів.

"Це ж поверне довіру і українських інвесторів і їхні гроші в банківську систему. Дефолт не є вирішенням проблем - це точно не реформи", - відзначає він.

За словами експерта, в перших двох випадках гроші і активи в Україні не можна зберігати. У другій парі випадків Україна може надати відмінні можливості для інвестування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: