"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ахметов вилетів з рейтингу ТОП-100 мільярдерів світу

Середа, 15 жовтня 2014, 15:26

Український олігарх Ринат Ахметова вилетів з рейтингу ТОП-100 мільярдерів світу.

Про це пише Hubs з посиланням на дані Bloomberg. 

Як повідомляється, Вloomberg в жовтні переоцінив статки Ахметова. Зараз він займає 109 місце зі статками 10,5 млрд доларів.

"З початку року Ахметов втратив 18% або 2,4 млрд доларів. Основне падіння довелося на останні три місяці, тобто самої активної фази АТО на Сході України. Ще в серпневому рейтингу він посідав 88-у позицію з капіталом 12,8 млрд доларів", - пише видання.

Реклама:

Певну роль у такому падінні зіграла і криза на сировинних ринках - статки індійського металургійного магната Лакшмі Міттала теж зменшилися.

Forbes, провідний свій підрахунок статків капіталістів, поки що не переглядав рейтинги.

У травні 2014 року він оцінив статки Ахметова в 11,2 млрд доларів проти 15,4 млрд доларів в 2013 році.

Як зазначає видання, ще рік тому бізнес донецького олігарха міцно стояв на ногах, а сам він володів, здавалося, непохитними позиціями в українській політиці та бізнесі.

Імперія Ахметова при президенті Януковичі зростала як на дріжджах - його компанія "Дтек" без конкурентів і фактично за стартовою ціною скуповувала генеруючі компанії, на вигідних умовах орендувала великі вугільні держпідприємства, стала монополістом експорту українського струму до Європи.

Виручка СКМ за минулий рік досягла 24,4 млрд доларів. 

Радували успіхи і на футбольному полі, пише видання.

Очевидно, що нинішня "уцінка" Ахметова - не остання. Перше півріччя компанія ДТЕК, яка об'єднує енергоактиви олігарха, завершила з чистим збитком 7,6 млрд гривень порівняно з чистим прибутком 1,2 млрд гривень за аналогічний період 2013-го.

Друге півріччя буде набагато гірше, йдетьяся у матеріалі.

"ДТЕК, найбільша приватна енергетична компанія України, потребує типі вугілля, що видобувається тільки в Луганській області", - пише Bloomberg про бізнес Ахметова.

Ще у вересні компанія повідомила, що змушена через зупинку роботи декількох шахт везти вугілля зі своїх підприємств у Росії і закуповувати відсутні обсяги у російських виробників.

Війна на Донбасі порушила виробництво і логістику вугільних і енергетичних підприємств.

"Залишки вугілля дозволяють працювати від 10 до 20 днів залежно від типу станції", - сказав днями генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко.

Не краще йдуть справи і у "Метінвесту". У серпні зупинилися відразу кілька підприємств олігарха. Після того, як військові дії поширилися на більшу частину Донбасу, один за іншим зупинилися підприємства Ахметова.

Краснодонвугілля, Єнакіївський метзавод і коксохім, Харцизький трубний завод - не останні підприємства в його бізнес-імперії.

Найбільший пролом в металургійному бізнесі зробила зупинка Адіївського коксохіму, який постачав коксом маріупольські металургійні гіганти - "Азовсталь" і ММК ім Ілліча. Частково дефіцит сировини змогли перекрити за рахунок інших джерел, але допомогло це лише почасти - заводи стали працювати на половину завантаження.

Проблеми в металургійному бізнесі знайдуть своє відображення в річному звіті компанії. Його публікація напевно в черговий раз зменшить статки Ахметова.

 На "Метінвест" і ДТЕК, за оцінкою Bloomberg, доводиться 8,5 млрд доларів або рівно 80% бізнесу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!