"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

За 2014 рік Фонд гарантування не врятував жодного проблемного банку

Вівторок, 23 вересня 2014, 15:07

За 2014 рік Фонду гарантування вкладів фізичних осіб не вдалося врятувати жодного проблемного банку.

Про це в своїй статті в Hubs пише Леся Войтицька.

"До Фонду банки заходять в жалюгідному стані. Їх інвестиційна привабливість дуже незначна", - виправдовується директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів Василь Пасічник.

За його словами, інвестори проявляють бажання на покупку тільки частини активів і пасивів проблемних фінустанов. Для викупу банків повністю у них не вистачає грошей. У серпні частину активів і пасивів "Промекономбанку", який пішов на ліквідацію", передали Фідобанку Олександра Адарича. Більше схожих операцій не було.

Реклама:

Як наголошується, Фонд не дав права взяти участь в санації банку "Форум" його ж акціонеру Вадиму Новинському. Хоча бізнесмен хотів докапіталізувати банк, знайти інвесторів і врятувати фінустанову від банкрутства. Пасічник був непохитний. У підсумку "Форум" пішов на ліквідацію, а Новинський і Фонд схльоснулися в суді, йдеться в статті.

"Форум" - банк, який потрапив на ліквідацію з гарною якістю активів", - визнає Писарук.

"У падінні "Форуму" винен Степан Кубів і Пасічник. Його порятунок коштував би нам набагато дешевше його ліквідації", - упевнений банкір, знайомий з ситуацією в "Форумі". Такої ж думки дотримуються і вкладники цього банку, які в понеділок прийшли на круглий стіл з Пасічником.

На думку видання, є функція, з якою Фонд справляється на відмінно - виплати страхових сум вкладникам банків, що "луснули".

"Цього року ми вже виплатили близько 10 млрд гривень. Банкам, які перебувають зараз у нас, до кінця року необхідно виплатити ще 7,3 млрд гривень", - звітує Пасічник.

Як наголошується, грошей Фонду на ці виплати катастрофічно не вистачає. На початок року фінансові ресурси Фонду налічували всього 7,3 млрд гривень. Різницю в цих сумах оплачує держава.

"Станом на сьогодні у Фонду є понад 6,5 млрд гривень. В п'ятницю ми отримали підтримку від НБУ. Також було прийнято рішення Кабміну про виділення грошей Фонду в обсязі 10,1 млрд гривень. Коштів Фонду на цей рік для забезпечення виплат достатньо" , - заспокоював громадськість Пасічник.

Цих грошей буде достатньо тільки для виплат вкладникам банків, які вже збанкрутували, пише видання.

Банківські експерти вважають, що цього року можуть лопнути ще близько 20 банків, в основному дрібні. В такому випадку Пасічнику доведеться шукати додаткове фінансування.

Наступного року ситуація стабілізується, прогнозують в НБУ. "За нашими оцінками навантаження з виплат Фонду на наступний рік буде менше, ніж цього року", - каже Писарук.

Раніше, Кабінет міністрів доручив Мініфіну випустити ОВДП на 10,1 млрд гривень для забезпечення надання кредиту Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: