Агрохолдинг "Мрія" допустив технічний дефолт

Понеділок, 4 серпня 2014, 12:39

1 серпня компанія повідомила власників своїх паперів на суму 400 млн доларів про фінансові труднощі, які не дозволяють їй заплатити за поточними зобов'язаннями.

Про це випливає з повідомлення компанії на Ірландській фондовій біржі (ISE), пише Forbes.ua.

"...Група не зробила процентні та амортизаційні платежі по деяких своїх боргових зобов'язаннях і знаходиться в активних дискусіях з відповідними кредиторами. Переговори йдуть безперервно", - випливає з повідомлення.

Керівництво "Мрії" підкреслює, що намагається оперативно вирішити виниклу проблему і врахувати інтереси всіх сторін.

Реклама:

Для відновлення фінансової стійкості та виконання зобов'язань перед кредиторами "Мрія" приваблювала фінансових консультантів світового лідера у сфері альтернативних інвестицій Blackstone Group International Partners LLP (Великобританія), Dragon Capital, і міжнародну юридичну групу Bryan Cave LLP.

"Я думаю, що всі чітко розуміють економічну ситуацію в країні. Девальвація, падіння ВВП, війна, яку так не називають, але яка, тим не менш, є такою. У рамках цього у нас є заплановані дії, які необхідно вжити, у фінансовій частині ", - пояснює Владислава Рутицька, заступник генерального директора "Мрія Агрохолдинг".

За її словами, у зв'язку із зміною економічної моделі країни повинна відповідно змінитися і бізнес-модель, і компанія зараз займається цим.

Андрій Буряк, фінансовий директор "Мрія Агрохолдинг", покинув компанію і відмовився прокоментувати ситуацію з обслуговуванням боргів.

"Фактично, я вже три тижні не є фінансовим директором. Просто юридично це було оформлено сьогодні (1 серпня)", - сказав він Forbes.

Заходи з відновлення фінансової стійкості, імовірно, будуть включати реструктуризацію балансу підприємства. "Мрія" закликає власників її єврооблігацій створити комітет, який стане представляти їх інтереси, коли будуть формулюватися будь-які пропозиції, що стосуються кредиторів групи.

"Ми абсолютно чітко розуміємо, що зараз повинні попрацювати професіонали, для того щоб зробити ситуацію дійсно хорошою. Це і є те, що ми зараз робимо ", - запевняє Рутицька.

Пояснюючи причини дефіциту ліквідності, "Мрія" посилається на несприятливі галузеві і макроекономічні фактори. Серед них - зростання цін на деякі види сировини, зниження цін на сільськогосподарську продукцію і виниклі складнощі з залученням коштів для фінансування робочого капіталу.

Колеги по галузі визнають - ситуація в останній рік була непростою.

"Звичайно, зараз є тиск на ліквідність, всі компанії відчувають це. Ви самі знаєте, що українські банки практично не кредитують, а період урожаю якраз пов'язаний з необхідністю залучення ресурсів", - пояснює Ігорь Петрашко, заступник генерального директора холдингу Ukrlandfarming.

Проте, наслідки для "Мрії" виявилися нетипово несприятливими. З плеяди найбільших гравців - МХП, ULF, Кernel, "Астарта" - "Мрія" виявилася поки єдиною, що зіткнулася з такими труднощами.

Проінформувати інвесторів про виниклі труднощі емітента зобов'язує ризик крос-дефолту.

Теоретично, істотні проблеми з виплатою боргів третім особам можуть призвести до того, що власники облігацій можуть теж вимагати перегляду умов, аж до вимоги дострокового погашення.

Але де-факто цього, швидше за все, не відбудеться - інвестори зацікавлені в успішній і платоспроможною компанії, а банкрутство "Мрії" не дає шансів на отримання 100% вкладених коштів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: