Голова НБУ: всі, хто скуповує зараз валюту, будуть шкодувати

Вівторок, 12 серпня 2014, 17:45

НБУ готовий вдатися до жорстких адміністративних заходів на валютному ринку, якщо ситуацію неможливо буде стабілізувати ринковими методами.

Про це заявила голова НБУ Валерія Гонтарєва, виступаючи у Верховній Раді.

"Хочу попередити усіх, хто вдається до панічних настроїв, що всі, хто скуповує валюту за завищеним курсом на тіньовому ринку, скоро будуть про це жалкувати, тому що НБУ стабілізує систему уже найближчим часом", - заявила вона.

Гонтарєва все таки сподівається, що стабілізувати курс вдасться за ринковими інструментами.

Реклама:

"Якщо ринкові механізми, які сьогодні застосовує НБУ, не спрацюють, то Національний банк запропонує ринку доволі жорсткі адміністративні заходи на час дії АТО", - сказала голова НБУ.

"Зараз НБУ планує поки що застосовувати ринкові міри. Утім, ми обговорювали з МВФ інструментарій адміністративних заходів і ми знаходимо з боку Фонду конструктивну підтримку", - наголосила вона.

Голова центробанку також додала, що якби вона була вільна від зобов'язань перед МВФ за програмою стенд-бай, то б використала жорсткі заходи ще минулого тижня.

"Усім зрозуміло, що ніяких економічних чинників для курсу 13 або 13,5 не існує. Ми бачимо тільки панічні настрої. Всі розуміють, що курс значно відійшов від свого збалансованого рівня, це 11,5-11,9 гривні за долар", - зазначила Гонтарєва.

За її словами, дефіцит поточного рахунку майже вирівнявся.

Вона прогнозує, що платіжний баланс буде профіцитним у серпні, беручи до уваги надходження, заплановані в цьому місяці. Це, зокрема, 500 млн доларів від Світового банку та 1,45 млрд гривень – наступний транш від МВФ. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!