Підстав для суттєвих курсових коливань немає - НБУ

Понеділок, 11 серпня 2014, 16:46

Макроекономічних підстав для суттєвих курсових коливань немає.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Як зазначається, Національний банк продовжив використовувати механізм валютних інтервенцій для згладжування надмірних коливань обмінного курсу на ринку. З метою заспокоєння учасників ринку НБУ у понеділок виходив на ринок з двохсторонніми котируваннями 12,61-12,7 гривень за долар.

"Національний банк не збирається відходити від політики гнучкого курсоутворення. Водночас зараз тиск на обмінний курс гривні зумовлений реакцією економічних агентів на воєнний конфлікт на Сході держави", - зазначила голова Національного банку Валерія Гонтарева.

Реклама:

"Це - тимчасово, оскільки зовнішня позиція країни за останні місяці значно поліпшилася, макроекономічні підстави для суттєвих курсових коливань - відсутні", - додала вона.

Зокрема, нагадаємо, що дефіцит поточного рахунку, що є найбільш стійкою частиною платіжного балансу, скоротився до 1,9 млрд доларів в першому півріччі 2014 року порівняно з 5,4 млрд доларів рік тому.

"Крім того, країна в останні місяці отримує значні обсяги зовнішнього фінансування з офіційних джерел, зокрема, у цьому місяці ми очікуємо надходження в обсязі 500 млн доларів від Світового банку та 1,45 млрд доларів від МВФ. У червні також відновився приплив прямих іноземних інвестицій", - йдеться у повідомленні.

Крім того, голова НБУ зазначила, що при значному розбалансуванні міжбанківського валютного ринку, Національний банк буде змушений разом з ринковими інструментами використати і адміністративні обмеження на валютному ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: