"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Ціни на валюту будуть постійно змінюватися

Понеділок, 11 серпня 2014, 16:02

Перше, що потрібно усвідомити по валюті - це те, що її ціна буде змінюватись постійно.

Такої думки дотримується виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

"І завтра і післязавтра обмінний курс буде різним. І "різним" в жодному разі не означає вищим. До цього треба звикнути. Звичайно, важко забувати такий приємний фіксований курс, але це вже в минулому і повертати це минуле не потрібно", - сказав Боярчук.

За його словами, валютний курс наразі дійсно визначається тимчасовими факторами. В нормальних економічних умовах і обсяги експорту, і притік капіталу будуть на зовсім іншому рівні.

Реклама:

"А це означає, що як тільки стабілізується ситуація є усі перспективи очікувати укріплення валюти", - заявив експерт.

Він також додав, що на укріплення валюти вказує і стрімке падіння імпорту.

"Як сказав вище, ціна гривні занижена, це тимчасово, але це тимчасова девальвація, проте, непогано "вбиває" споживання імпорту, що є ще одним фактором позитивних перспектив національної валюти", - зазначив Боярчук.

На думку експерта, ключова проблема по валюті, не в тому, що гривня знову ослабла, а в тому, що ні у кого немає розуміння, чого чекати. НБУ вийшов з інтервенціями - і на цьому подякували.

"Але потрібно не вискакувати час від часу як "чорт з табакєркі", а запровадити чітке правило, коли ці інтервенції будуть автоматично вмикатись, зробити інструменти хеджування валютних ризиків. Прозорість і передбачуваність поведінки регулятора. Тільки так! Бо інакше діла не буде", - вважає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: