Думка експерта: "Нафтогаз" перетворюють на ярмо для бюджету

Середа, 23 липня 2014, 20:30

Уряд планує супер-рекордний випуск облігацій внутрішньої державної позики для підтримки "Нафтогазу" протягом всього 2014 року - 103 мільярди гривень.

Про це заявив член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

За його словами, уряд планує супер-рекордний випуск облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) для підтримки "Нафтогазу" протягом всього 2014 року - 103 млрд. грн.

"Ситуація в області катастрофічна, а зовнішні кредити не рятують ситуацію.
При цьому протягом попередніх чотирьох років (2010-2013) для "Нафтогазу" було випущено облігацій істотно менше - всього на 45 мільярди грн. Так що тепер уряд Яценюка вдвічі переплюнуло "досягнення" своїх попередників ", - говорить експерт.

Реклама:

За словами Корольчука, якщо таке рішення буде прийнято, то це стане руйнуванням першого великого міфу про реформаторської команді "Нафтогазу" і паливно-енергетичного сектора. Адже компанія і надалі катастрофічно підриває бюджет України, а "накачування" "Нафтогазу" за допомогою ОВДП створює проблеми для всієї економіки держави.

"Підвищення тарифів на газ, заяви про реформування" Нафтогазу "і навіть виділення ЄС і МВФ кредитів для газової галузі - ці кроки, незважаючи на обіцянки уряду, не врятували ситуацію", - зазначив він.

Як констатує Корольчук, протягом 2010-2013 років подібні кроки наповнення статутного фонду "Нафтогазу" за рахунок ОВДП активно використовувалися урядом Миколи Азарова. І, на жаль, така практика як хробак роз'їдала "Нафтогаз" перетворюючи його в червиве яблуко.

"Нинішнє рішення уряду про 103 млрд грн навіть черв'якам не залишить роботи", - говорить експерт.

Він зазначає, що іншого шляху для "Нафтогазу" на сьогоднішній день просто не існує. Для підтримки життєдіяльності компанії, подальшої дотації тарифів для населення і ТКЕ, виплати боргів перед "Газпромом" і зовнішніми кредиторами - потрібно випускати ОВДП.

"Адже підготувати "Нафтогаз" для продажу - якщо відкинути ура-патріотичні заяви її керівництва, - навіть протягом найближчих 3 років, то такий план виглядає нереалістичним. Головний мотив такого різкого збільшення випуску ОВДП для "Нафтогазу" - це підготовка уряду України до виплат за газовими боргами перед "Газпромом", - зазначив він.

За словами експерта, уряд визнає, що 103 млрд грн ОВДП потрібні для погашення заборгованості за газ перед Росією, а також закупівлі нових обсягів газу за допомогою реверсивних поставок. Нарешті, все це має стати запорукою стабільного проходження опалювального сезону 2014-2015 рр..

"Як бачимо, ні кроки енергоефективності, ні скорочення споживання російського газу, ні реверсний газ, ні популістські обіцянки не можуть вирішити проблеми підготовки до опалювального сезону. І ситуацію може врятувати тільки одне - старий і добре перевірений, але "вбивчий" для економіки метод випуску ОВДП", говорить експерт.

За його словами, однозначно, що таке рішення буде неймовірним тягарем для бюджету і лише прискорить падіння економіки, інфляцію і девальвацію гривні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!