"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Популізм парламентарів щодо валютних кредитів призведе до дефолту

Середа, 2 липня 2014, 17:28

Прийняття Закону "Про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну валюту України - гривню" призведе до дефолту.

Таку думку висловили експерти асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз".

Експерти асоціації  звернулася до парламенту щодо неприйнятності популістських законодавчих  ініціатив, які змушують кредиторів бути заручниками недобросовісних позичальників.

Як зазначається, це зруйнує платіжну дисципліну в національній фінансовій системі, що матиме негативні наслідки для економіки країни.

Реклама:

Так, УКБС звернув увагу голови Парламенту та профільного Комітету ВРУ на цілковиту неприйнятність проекту Закону "Про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну валюту України - гривню".

"Парламентарі прагнуть узаконити схеми ухилення від добросовісного виконання кредитних договорів, зобов'язуючи банки продавати несумлінним боржникам право викупати у фінустанові свої безнадійні борги за неринковою вартістю, що лише заохочує аферистів, які брали позики без наміру їх повернення", - вважають в УКБС.

По суті мова йде про легалізацію законопроектом шахрайських схем заволодіння кредитними ресурсами. Це неприпустимо у правовій державі, оскільки суперечить законодавчим принципам добросовісності, розумності справедливості і збалансованості інтересів всіх сторін.

Експерти УКБС вбачають шлях до  розв’язання порушеної проблеми через компромісний розподіл фінансової відповідальності між банками та фізичними особами-позичальниками за допомогою держави.

Саме на це спрямовано норми зареєстрованого у Парламенті та включеного до порядку денного законопроекту № 4185а-2, що підтримує позичальників, які не мають заборгованості за кредитом станом на перше січня 2014 року,  або готові її погасити до моменту реструктуризації.

Так, передбачено, що плата за користування кредитом після перерахування у нацвалюту встановлюється на рівні процентної ставки, яка діяла за валютним кредитом на момент його видачі. Це по суті робить позику вдвічі дешевшою, враховуючи різницю між вартістю валютних та гривневих ресурсів.

Крім цього, боргове навантаження на позичальника не збільшується, оскільки розмір щомісячного платежу після реструктуризації не може перевищувати розмір виплат до її проведення.

Крім того, таких позичальників звільняють від сплати збору до Пенсійного фонду України при купівлі валюти через касу банку для погашення боргу. Це вмотивовує боржників на продовження сумлінного обслуговування раніше отриманих позик.

"В УКБС переконані, що саме законопроект № 4185а-2 слід терміново прийняти у першому читанні. Що допоможе дисциплінувати позичальників, які в очікуванні прийняття Парламентом популістських рішень припинили обслуговувати кредити", - зауважила генеральний директор асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" Галина Оліфер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!