Думка експерта: У Києві почнуться комунальні війни

П'ятниця, 27 червня 2014, 18:07

Відключення гарячої води у Києві може означати початок війни між комунальною мафією і столичним монополістом ПАТ "Київєнерго", в якій кияни опиняються заручниками.

Таку думку висловила адвокат Тетяна Монтян.

За її словами, для представників нової влади є неприйнятним відсутність контролю над компанією, що монополізувала у столиці постачання електроенергії та тепла.

"Цілком закономірно, що почнеться тиск на її власників з метою перерозподілу грошових потоків, а може, і часток у власності компанії. Те, що "Київєнерго" вже почало відключати гарячу воду одразу у сотнях домів, а раніше відключала світло по центральних вулицях, може бути відповіддю "Київенерго" на такий тиск", - говорить Монтян.

Реклама:

На думку експерта, якщо раніше не дивлячись на борги, головні гравці ринку якось домовлялися між собою, і кияни продовжували отримувати світло, тепло і газ, то зараз очевидно, що ніхто не розраховує на скільки-небудь довгострокові перспективи, тому і почали діяти жорстко.

"А страждає від таких "розборок" населення, хоча якраз  воно практично не має заборгованості за комунальні послуги", - зазначає Монтян.

За її словами, при відсутності критичної заборгованості у населення і одночасно наявності майже мільярда гривень боргу у комунальних підприємств перед "Київенерго" очевидне, що з боку КП, тобто комунальних ЖЕКів - відбувається шахрайство.

Адвокат також додала, що завжди була різниця між тим, скільки сплачує населення за комунальні послуги, і заборгованістю КП, що обслуговують житлові будинки.

"Наразі, коли в країні міжвладдя, не виключно, що КП, тобто ЖЕКи, яким більшість населення сплачує за комунальні послуги, замість того, щоби направити кошти за призначенням, тобто "Київенерго", використали їх на свій розсуд", - сказала Монтян.

У такій ситуації, стверджує адвокат, юридично "Київенерго" має всі підстави не постачати товар, тобто тепло для підігріву води, за яке не отримує плату.  

 На думку Монтян, погрози відключити весь Київ від гарячої води, що озвучив голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, мають всі шансі втілитися.

За її словами, єдиним виходом для киян, що 100% сплачують за комунальні послуги, і не хочуть залишитися без комунальних послуг, - це починати негайно створювати ОСББ і позбавлятися ЖЄКів-"прокладок", які міська влада нав’язала мешканцям багатоповерхівок.

"Мешканці тих київських будинків, в яких є ЖБК чи ОСББ, і що мають прямі договори з "Київенерго" , не мають проблем з постачанням гарячої води", - нагадує Монтян. 

Адвокат наголошує, що у тих умовах, що склалися, влада повинна посприяти створенню ОСББ.

"Якщо влада дійсно бажає провести якісні зміни у країні, то нехай нарешті проведе через парламент зміни до Цивільного Кодексу та до закону "Про ОСББ", чим спростить ухвалення легітимних колективних рішень співвласниками багатоквартирних будинків за прийнятою в усьому цивілізованому світі звичайною демократичною процедурою", - зазначила вона.

"Врешті решт, наразі, через передачу житлових багатоповерхівок у керування відповідальним громадянам, що самоорганізуються та створюють ОСББ, наші міста отримають шанс виповзти із тієї комунальної ями, в якій країна перебуває вже 23  роки", - переконана Монтян.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!