"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія порахувала, що Україна втрачатиме від конфлікту 33 мільярди в рік

Понеділок, 23 червня 2014, 09:32

Росія оцінила щорічні збитки України в 33 мільярди доларів.

Про це йдеться в доповіді "Тупик боротьби інтеграцій в Європі", пише "ЛігаБізнесІнформ".

За словами економіста, голови аналітичного департаменту компанії SPAdvisors Віталія Ваврищука - це величезне перебільшення.

"Суму в 33 млрд доларів можна обгрунтувати, якщо мова йде про втрати в перспективі чотирьох-п'яти років. Але говорити про втрати в 33 млрд доларів щорічно - це величезне перебільшення", - сказав експерт.

Реклама:

За його словами, близько 1,5-1,6 млрд доларів українська економіка недоотримає через те, що російські громадяни через вкрай нестабільну обстановку будуть менше їздити в Україну і, відповідно, залишати там менше грошей.

"Якщо допустити, що кожен візитер з Росії за час свого перебування в Україні витрачає 400-500 доларів, то згідно з розрахунками щорічний приплив росіян в Україні зменшитися на 3-38 млн осіб. Торік в Україну прибуло 10,3 млн громадян Росії, з яких 7,8 мільйона прибуло в особистих цілях, тобто переважно для відвідування родичів", - говорить аналітик.

Як зазначив експерт, ще 2 млрд доларів - це недоотримані російські інвестиції.

"Загальний обсяг російських інвестицій в економіку України становив на кінець 1 кварталу 2014 3,5 млрд доларів. Навіть якщо допустити, що така ж сума російських інвестицій прийшла з Кіпру, отримаємо 7 млрд доларів. Очевидно, що ні про який приток в розмірі 2 млрд доларів щорічно мова йти не може", - зазначив Ваврищук.

За його словами, попри заяви, Росія не зможе швидко відмовитися від багатьох українських товарів, особливо продукції машинобудування.

"Всі вони безумовно потрапляють в зону ризику, але, думаю, багато виробників і далі будуть поставляти продукцію в Росію з мінімальними складнощами. Очевидно, ринок ЄС не компенсує втрату російського ринку. Водночас російська влада також розуміэ, що ускладнюючи імпорт з України вони створюють проблеми власним підприємствам", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!