Порошенко має продати бізнес ціною 1,3 мільярда, щоб стати президентом

Субота, 31 травня 2014, 12:41

Активи Петра Порошенка коштують 1,3 мільярда доларів. Він пообіцяв продати свій бізнес у випадку перемоги на президентських виборах.

Про це пише Сергій Головньов у "Інсайдері".

Як зазначається, свою заяву Порошенко зробив 26 травня, коли його перемога уже не викликала сумнівів. А за кілька днів стало відомо, що він виграв вибори відразу у першому турі. Відтак тепер він має виконати свою обіцянку і продати свій бізнес.

Його активи записані на ПАТ "Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд "Прайм Ессетс Кепітал", створений 2005 року.

Реклама:
 

Цей фонд через ланцюжок засновників володіє частиною ПАТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс". Другою частиною володіє ЗНКІФ "Сова" ділового партнера Порошенка Олега Свинарчука. За даними Агентства з розвитку фондового ринку, 2013 року АК "Богдан Моторс" мала виручку 1,05 млрд гривень.

У серпні 2012 року фонд Порошенка став власником долі в уставному капіталі ТОВ "Фірма "Екран", що надає послуги кабельного телебачення під брендом "Maximum TV" у кількох містах України, в тому числі в Києві і Донецьку.

Міноритарна частка статутного капіталу "Екрану" належить Івану Литвину, сину екс-спікера Верховної ради Володимира Литвина, з яким Порошенко завжди підтримував добрі стосунки.

Найвідоміший бізнес Порошенка - корпорація Roshen, яка виробляє солодощі. Материнська структура в цьому бізнесі " ТОВ "Центрально-Європейська кондитерська компанія", основна частка статутного капіталу якої заведена на порошенківський фонд "Прайм Ессетс Кепітал".

У цій галузі Порошенку належать акції чотирьох українських кондитерських фабрик: Вінницької, Київської, Кременчуцької та Маріупольської. Також в Roshen входять Липецька фабрика в Росії, Клайпедська в Литві та компанія Bonbonetti Choco Kft. в Угорщині.

За даними Агентства з розвитку фондового ринку, тільки українські фабрики принесли новому голові держави в 2013 році майже 1,5 млрд гривень чистого доходу.

Окремий напрям в активах - суднобудівний бізнес. Материнському фонду Порошенка належать контрольні пакети акцій розташованого в столиці ПАТ "Завод "Ленінська кузня", дохід якого 2013 року становив 133 млн гривень, та ПАТ "Севастопольський морський завод".

Серед іншого фонд Порошенка володіє компанією ТОВ "Укрпромінвест-Агро". Це материнська структура в аграрному бізнесі. Крім фірм "Поділля" і "Зоря Поділля", їй належать ТОВ "Агрофірма Дніпроагролан" и ТОВ "МАС - Агро".

ПАТ ПК "Поділля", дані про доходи якого публікує Агентство з розвитку фондового ринку, 2013-го заробило 725 млн гривень.

Окремий напрям - виробництво крохмалю. Фонду бізнесмена належать акції двох підприємств у Дніпропетровську, що його виробляють: ПАТ "Iнтеркорн Корн Просессiнг Iндастрi" з 296 мільйонами доходу в 2013 році та ПАТ "Дніпровський крохмалепатоковий комбінат", що заробило минулого року 380 млн гривень.

В групі Порошенка присутні невелика Страхова компанія "Країна", виручка якої 2013 року становила 130 мільйонів, та невеликий Міжнародний інвестиційний банк, який входить у четверту групу банків за вартістю активів.

"Прайм Ессетс Кепітал" належить також ПАТ "Спортивно-оздоровчий комплекс "Монітор", який володіє спортивним клубом "5 елемент" на Рибальському острові в столиці. Його виручка 2013 року становила 65 млн гривень.

Окрім цього у Порошенка є ЗМІ - "5 канал", телекомпанія ТРТ у Трускавці, "Твоє радіо" у Дрогобичі, та кілька компаній, які володіють ліцензіями на радіочастоти.

Ці компанії засновані або фондом "Прайм Ессетс Кепітал", або разом із компанією "Престиж груп", яка належить Владиславу Лясовському, колишньому гендиректору ТРК "Експрес-Інформ".

"5 канал" є єдиною структурою, яку Порошенко відмовляється продавати після обрання президентом.

Наші гроші

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: