Росія може розглянути маршрути "Південного потоку" в обхід ЄС

Неділя, 25 травня 2014, 17:36

Росія налаштована реалізовувати проекти "Північний потік" і "Південний потік", але, якщо ЄС буде перешкоджати реалізації останнього, РФ розгляне інші варіанти прокладки газопроводу - через країни, що не входять в ЄС.

Про це заявив президент Росії Володимир Путін, пишуть "РІА Новини".

"Якщо у нас і далі будуть якісь проблеми ще по "Південному потоку", - а Брюссель нам постійно палки в колеса вставляє за цим проектом, - ми розглянемо й інші варіанти - через країни, які не входять до ЄС. Просто ЄС отримає ще одну транзитну країну. Навіщо вони це роблять, ці брюссельці, я не розумію. Але ми налаштовані, якщо нам не завадять, реалізовувати ці проекти - і "Південний потік, і "Північний", - сказав Путін.

Росія будує газопроводи "Північний потік" і "Південний потік", щоб диверсифікувати поставки газу до Європи і, зокрема, знизити транзитну залежність від України.

Реклама:

Останнім часом загострилися побоювання за безпеку транзиту російського газу через Україну до Європи з огляду на політичну нестабільність в країні і наміри Росії перевести Україну на передоплату за газ через її мільярдні борги.

Путін зазначив, що влада ЄС не дозволяє Росії повністю використовувати потужності газопроводу Opal, що з'єднує "Північний потік" з існуючими газотранспортними мережами.

Росія і Німеччина намагаються домогтися для Opal винятків з норм третього енергопакету ЄС, який дозволяє "Газпрому" заповнювати трубу не більше ніж наполовину.

"Тільки 50% дають потужності використовувати. Чому? Нісенітниця якась. Це маячня. Ми вклали мільярди доларів у будівництво, підвели ресурси до території Німеччини , а по самій території можемо провести тільки 50%", - сказав Путін, відзначивши, що дуже складно працювати в таких умовах.

"Але ми будемо продовжувати зусилля, будемо продовжувати домовлятися з нашими партнерами", - сказав він.

"Росія буде продовжувати підтримувати всі складові співпраці з Італією, в тому числі в енергетичній сфері", - сказав Путін.

Він нагадав, що Італія нарівні з Німеччиною та Францією бере участь у проектах "Південний потік" і "Північний потік".

"Звичайно, ми все це будемо здійснювати", - сказав президент РФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!