Турчинов і Яценюк ховають від українців військові мільярди

Четвер, 22 травня 2014, 12:37

В ході війни з Росією нова українська влада набралась від ворогів тільки найгірших звичок.

Про це у блозі на сайті "Наші гроші" пише Юрій Ніколов.

"Наша влада вирішила взяти найгірший приклад з Росії - ховати військові закупівлі подалі від людського ока. Якщо Путін ховає від росіян чверть бюджету Росії, то чому ми не можемо заховати хоч якусь копійку?", - пише автор.

За словами автора, іншою логікою не можна пояснити законопроект №4785 про удосконалення оборонно-мобілізаційних питань. Точніше - майже вже закон. Бо 20 травня Верховна рада за нього проголосувала, і бракує лише підпису в.о.президента.

Реклама:

Якщо законопроект стане законом, то Міністерство оборони, Збройні сили України, інші військові формування та правоохоронні органи спецпризначення у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці України можуть купувати що завгодно і кого завгодно без тендерів "за цінами, що не перевищують середньоринкових".

Як пише автор, головне - замовники мають звітувати за свої закупівлі тільки перед Кабінетом міністрів, подаючи уряду звіти у триденний термін.

Тобто прощавай навіть формальне оприлюднення у "Віснику державних закупівель", прощавай навіть можливість побачити хто ж і скільки зароблятиме на армії.

"Все бачитиме лише Яценюк. І не те щоб ми йому не вірили. Просто вже зараз до військових закупівель є питання", - йдеться у блозі.

За словами автора, армія за останній місяць замовила палива на 699 млн гривень. З них тільки 188 мільйонів отримає відомо хто - "Укртатнафта" Коломойського, яка справді виробляє паливо.

"Решту півмільярда розпиляли нікому невідомі фірми "Партнер олеум", "Броксервіс", "Авто Сіті Сервіс" та "Альфа". Хто це? Можливо це дистриб’ютори Коломойського, які продають армії паливо, виготовлене з краденої з державного нафтопроводу наддешевої технологічної нафти?",- пише Ніколов.

На думку автора, замість того аби надавати по рукам кому треба, влада дозволяє військовим купувати що попало, у кого попало і взагалі без людського ока.

"Влада дозволяє робити це саме тим штабним пацюкам, які дозволили собі взагалі забити на евакуацію українських військових з Криму, і водночас розписали самі собі 10 мільйонів преміальних гривень за військові навчання на Харківщині", - пише автор.

Як зазначає автор, у цієї влади є конкретне прізвище. Законопроект доповідав у парламенті сумнозвісний вояка Олександр Кузьмук, радник в.о. президента Олександра Турчинова. А Турчинов добре знається на тіньовій стороні держзакупівель.

Як відомо, у 2008 році уряд Юлії Тимошенко перевів регулювання держзакупівель у ручний режим.

У 2009 році Рахункова палата повідомила, що за рік сама Тимошенко і перший віце-прем’єр Турчинов підписали протокольні доручення з дозволом на проведення закупівель "в одного учасника" на 52,2 мільярда гривень. В тих рішеннях не були визначені ні предмети закупівель, ні їх вартість, ні учасники закупівель.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!