"Газпрому" не вдалося домовитися з Китаєм про постачання газу

Вівторок, 20 травня 2014, 10:16

Десятирічні переговори Росії і Китаю про постачання газу затягуються.

У підсумковому списку документів, підписаних під час візиту в Китай президента Росії Володимира Путіна, контракт на постачання "Газпрому" не значиться, пише "УНІАН" із посиланням на "Ведомости".

У попередньому проекті підсумкових документів був пункт щодо "Газпрому" і Східного маршруту, але підписано угоду в підсумку не було, говорить джерело "Ведомостей" в делегації.

Візит не закінчений, по газу істотний прогрес, "може бути підписаний у будь-який момент", сказав прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков про контракт "Газпрому" з китайською CNPC.

Реклама:

За його словами, на переговорах по газу досягнуто істотного прогресу, переговори будуть продовжені і сьогодні. На момент підготовки матеріалу представник "Газпрому"на питання "Ведомостей" не відповів.

Переговори про постачання російського газу в Китай йдуть з 2004 року.

Спочатку обговорювалися два маршрути - західний і східний - із загальним обсягом постачань до 70 млрд куб. м в рік. Але в березні 2013 році було вирішено обмежитися тільки східним маршрутом з обсягом до 38 млрд куб. м в рік.

Він передбачає будівництво газопроводу "Сила Сибіру" від Чаяндинського родовища в Якутії до Владивостока з відведенням на Китай в районі Благовєщенська. Постачання також планується здійснювати з Південно-Киринського родовища на шельфі Сахаліну.

Основним спірним моментом в переговорах залишається ціна на газ і формула її індексації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!