Причина захоплення Криму в російській корупції - експерт

Понеділок, 7 квітня 2014, 15:40

Росія вдалася до територіальної експансії через наростання корупції, і саме це є ключовою причиною кримської кризи.

Про це в газеті "Ведомости" пише професор економіки паризького Інституту політичних досліджень, колишній ректор Російської економічної школи Сергій Гурієв.

За його словами, багато років корупція сприймалася як внутрішня проблема, яку Росія повинна вирішувати самостійно. Крім того, західні лідери не заперечували проти російської корупції і за більш егоїстичних причин.

"Коли гроші, привласнені корумпованими чиновниками, випаровувалися з Росії і осідали на рахунках у швейцарських банках або ж витрачалися на купівлю пентхаусів в Челсі, західні уряди заспокоювали себе тим, що могутні люди в Москві кровно зацікавлені в збереженні мирних відносин із Заходом. Було прийнято вважати, що корупція робить російську еліту в значній мірі підзвітною Заходу", - вважає Гурієв.

Реклама:

"Це було помилкою - причому дуже серйозною, тому що саме російська корупція виявилася ключовою причиною кримської кризи. Корупція розорила російську економіку. А коли економічне зростання закінчується, авторитарні режими нерідко вдаються до територіальної експансії як до інструменту підтримки популярності та збереження влади", - додав експерт.

За його словами, в Росії суспільний договір 2000-х грунтувався на економічному зростанні, яке до кризи становило 7% на рік. Громадяни були задоволені урядом, який забезпечував їм значні матеріальні вигоди, нехай і урізуючи одночасно демократичні свободи.

"Передбачалося, що такий стан триватиме необмежено довгий час. Коли Володимир Путін в 2012 році знову став президентом, він пообіцяв збільшити бюджетні витрати - ці обіцянки грунтувалися на очікуваннях зростання економіки від 5% до 6% на рік", - заявив Гурієв.

На думку експерта, в нинішніх умовах цей суспільний договір нездійсненний.

"Минулого року зростання економіки сповільнилося до 1,3%. Прогнози незалежних експертів, зокрема фахівців Світового банку, і зовсім пророкують негативне зростання в двох перших кварталах 2014 року", - повідомив він.

Гуриев також додав, що російську корупцію більше не можна вважати обставиною, що дозволяє тримати під контролем російські еліти. Наслідком російської корупції стала агресивна зовнішня політика, на яку західні лідери ніяк не можуть знайти сьогодні адекватну відповідь. Російська корупція дійсно перетворилася на загрозу міжнародній безпеці.

"Антикорупційні розслідування ніколи не були пріоритетом російської влади. Незалежні активісти ведуть з корупцією нерівний бій. Уряди інших країн можуть і повинні сприяти виявленню і заморожуванню активів корумпованих чиновників", - вважає експерт.

"Це призведе до ослаблення підтримки Путіна в середовищі російського правлячого класу - а також до ослаблення підтримки еліт в суспільстві. І те, і інше, безсумнівно, сприяє народженню нової, демократичної - а значить, і мирної - Росії", - підсумував Гуріев.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!