У Росії визнали, що падіння економіки буде тривалим

Четвер, 3 квітня 2014, 18:48

Зростання російської економіки в поточному році може виявитися близьким до нульового, а стагнація навряд чи обмежиться першим півріччям.

Про це сказав заступник міністра економіки РФ Андрій Клепач і запропонував стимулювати зростання за рахунок бюджету, пише "Reuters".

"За нашою оцінкою, наша економіка не перебуває в стані кризи, але це стан стагнації. Якщо ми раніше очікували, що ця стагнація припиниться в першому кварталі або в середині року, то зараз є ризики, що, не вживаючи заходів, вона може затягнутися", - сказав Клепач на конференції Вищої школи економіки.

Опитані Рейтер економісти очікують зростання економіки на 0,8% при офіційному прогнозі 2,5%. Начальник Клепача Олексій Улюкаєв передрікав уповільнення зростання в поточному році до 0,6% при відтоку капіталу в 100 мільярдів доларів і рецесію при втечі 150 мільярдів доларів.

Реклама:

Як наголошується, відтік капіталу з Росії прискорився після анексії Криму і санкцій Заходу. Клепач назвав оцінку в 100 мільярдів доларів "базовою".

"Всі ці події показали, що ми як і раніше дуже чутливі до подій на світовому ринку. Те, що ми бачимо - це вкрай високу чутливість нашої економіки, динаміки ВВП і корпоративного сектора, банківського сектора не тільки до динаміки цін на нафту, але й до ситуації, пов'язаної з відтоком капіталу", - сказав він.

За словами Клепача, в першому кварталі зростання ВВП перевершить початковий прогноз завдяки перегляду бази порівняння  але в цілому за рік буде ледь помітним.

"Спектр оцінок широкий. Ми можемо мати і зростання істотно нижче 1%, якщо брати нинішні сформовані тенденції. Хоча, Росстат переглянув сильно динаміку за 2013 рік, і це підвищує очікувані результати першого кварталу. Якщо раніше ми очікували 0,4-0,5% рік до року, то зараз, можливо, буде більше - 0,8%", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!