"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" пропонує Україні перейти на передоплату

Четвер, 24 квітня 2014, 10:01

"Газпром" пропонує українській стороні перейти на систему передоплати.

Про це заявив заступник голови правління ВАТ "Газпром", генеральний директор ТОВ "Газпром експорт" Олександр Медведєв, пише "УНІАН".

За словами Медведєва, це дозволить налагодити систему раннього оповіщення для країн-споживачів.

"Ми будемо знати наперед і повідомляти зацікавлені сторони, який обсяг газу було оплачено, скільки буде взято зі сховищ і скільки буде поставлено", - сказав він на 14-й конференції країн СНД з нафти і газу у Парижі.

Реклама:

При цьому Медведєв наголосив, що російська сторона розраховує на сприяння Євросоюзу у вирішенні газового питання з Україною.

"Ми повідомили наших українських партнерів про нашу пропозицію, але не отримали відповіді, - додав він, відповідаючи на питання. - Очевидно, що Україна сама не зможе вирішити проблему. Саме тому ми наполягаємо на тому, щоб проблема вирішувалася спільними зусиллями із залученням ЄС".

Він також заявив, що концерн не збирається перекривати постачання палива в Україну. "Мова йде про те, що буде наступної зими, - продовжив він. - Це стосується всієї Європи. Росія готова поставити той обсяг газу, який потрібен Європі".

У зв'язку з цим, додав заступник голови правління "Газпрому", російська сторона перебуває у постійному контакті з Єврокомісією".

"Ми готові зустрітися в будь-який час із представниками ЄС", - наголосив Медведєв.

Як нагадав Медведєв, така зустріч повинна була відбутися минулого понеділка в Москві. "Вона не була проведена, але не з нашої вини", - сказав він.

Як повідомлялося, "Газпром" з квітня вирішив скасувати всі пільги на постачання газу Україні, пояснивши це тим, що український партнер не виконує досягнутих домовленостей щодо погашення заборгованості за постачання газу.

У результаті цього ціна на російський газ з квітня 2014 року збільшилася до майже 480 доларів за тисячу кубометрів з 268,5 доларів за тисячу кубометрів у першому кварталі цього року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!