"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Злочини Курченка повісять на "підписантів"?

Понеділок, 24 березня 2014, 14:05

Директор компанії "Газ України-2020" Аркадій Кашкін зі "злочинного угрупування" Курченка  являється простим "підписувачем" документів.

Про це пише Hubs.

 21 березня Служба безпеки спільно з ГПУ затримала " учасників злочинного угруповання " Сергія Курченко .

Як відомо, затримані директор компанії "Газ України - 2020" Аркадій Кашкін, а також голова наглядової ради ПАТ "Брокбізнесбанк" Денис Бугай.

Реклама:

СБУ також повідомила, що вилучила всю документацію, яка підтверджувала причетність затриманих до незаконних фінансових схемами.

"Угруповання зухвало розкрадало бюджетні кошти і завдала значної шкоди багатьом галузям національної економіки", - сказано в заяві Служби безпеки.

Власник групи ВЕТЕК Сергій Курченко оголошений у міжнародний розшук.

У неділю ввечері один із затриманих - Денис Бугай - був відпущений з ізолятора тимчасового утримання СБУ. Звільненню передувало звернення 50 адвокатів з вимогою відпустити невинну Бугая, який тільки супроводжував "купівлю білих активів" для Курченко, пише видання.

Як пише Hubs, з'ясовував, Бугай є президентом Асоціації правників України.

У Бугая також була своя юридична компанія "Ващенко, Бугай та партнери". Її сайт в даний час недоступний, але компанія неодноразово заявляла, що основною її спеціалізацією є нафтогазовий сектор. Юридична контора неодноразово представляла інтереси дочірніх компаній НАК "Нафтогаз України" в судах.

Бугай є членом партії "Громадянська позиція" колишнього міністра оборони Анатолія Гриценка.

На сайті партії Hubs вдалося знайти автобіографію Бугая, написану від руки, де юрист зазначає, що є громадянином і патріотом України. Бугай також представляв інтереси кандидата в президенти Анатолія Гриценка у Центральній виборчій комісії.

За словами одного з колишніх співробітників ВЕТЕК, Бугай співпрацював з групою компаній як юрист з весни 2013 року.

Одна з головних угод групи компаній Курченка, яку супроводжував Бугай - покупка "Українського медіа холдингу" (UMH) Бориса Ложкіна влітку 2013 року.

Бугай готував всі документи для покупки. Про це, зокрема, свідчать документи, знайдені журналістами Hubs на підземному паркінгу торгово-розважального центру "Арена".

У листі від 1 вересня 2013 Бугай інформує віце-президента UMH group Юлію Ковалів і Бориса Тимонькіна про результати зустрічі в банку і наради з юристами UMH.

За інформацією одного з колишніх співробітників ВЕТЕК, Бугай також повністю займався питанням фінансування операції з продажу UMH.
На початку серпня 2013 Бугай став главою наглядової ради "Брокбізнесбанку", що був придбаний структурами Курченка.

Крім Бугая і Тимонькіна до складу наглядової ради входив колишній власник банку Олександр Буряк, а також ТОВ "Айнам".

Як глава наглядової ради Бугай брав ключові рішення для долі банку. Так, серед знищених документів журналістам вдалося знайти і відновити фрагмент голосування членів наглядової ради банку "Брокбізнесбанк" про надання кредиту в 650 млн гривень компанії "Віртус -XXI" .

Якщо про першого затриманого у справі Курченко інформації достатньо, то про директора компанії "ГазУкраіна -2020" - вкрай мало.

У релізі, поширеному СБУ, він був вказаний як Кашкін. У реєстрі власниками компанії "ГазУкраіна-2020" станом на червень 2013 значилися мешканці Харківської області Сергій Шульгін і Аркадій Кашкін - раніше вони не займалися бізнесом.

В інтерв'ю "Економічній правді" банкір Борис Тимонькін, який останні півроку займався банківськими активами Сергія Курченка, заявив, що Кашкін був всього лише одним з підписантів.

Колишні менеджери ВЕТЕК називали таких як Кашкін "стодолоровими директорами" - компанії на них реєструвалися за такі невеликі "преміальні".

Як повідомляється, компанія була спецоператорів щодо постачання бензину компанії "Газ Україна 2009". Її оборот за підсумками 2012 року становив 8,35 млн гривень.

Крім того, "Газ України -2020" поряд з ТОВ "Енергоринок" значаться засновниками Першої незалежної біржі, зареєстрованої в жовтні 2010 року.

"Кашкін навряд чи зможе бути корисним - він просто підписував папери", - вважає один з колишніх менеджерів ВЕТЕК. 

За його словами, інтерес для слідства можуть представляти такі топ-менеджери компанії як заступник Курченка Олександр Динник, начальник департаменту світлих нафтопродуктів Сергій Кривий, виконавчий директор ВЕТЕК Євген Калінін та інші.

"Але навряд чи вони в Україні" , - додає він.

Раніше повідомлялося, що МВС встановила схему незаконного ввезення на територію України та реалізації нафтопродуктів групою компаній Курченка, якого називають "гаманцем" сім'ї Віктора Януковича. Збитки держбюджету оцінюють в 7 мільярдів гривень.

Крім того, журналісти знайшли документи, які викривають схеми Курченка для ухилення від оподаткування. Внаслідок цих схем Україна, за їх даними, втратила $1 млрд доходу.

ГПУ та МВС підозрюють, що структури Курченка причетні по відмивання десятків мільярдів гривень.

Сергій Курченко виник в інформаційному просторі в кінці 2012 року, коли купив ФК " Металіст" у Олександра Ярославського. Пізніше він створив компанію СЄПЕК, яка купила в Німеччині мережу з 170 заправок. Крім того компанії належать 150 АЗС в Україні.

Також Курченко купив Одеський НПЗ і планував боротися за Лисичанський НПЗ.

На початку листопада минулого року Курченко достроково закрив операцію з придбання у Бориса Ложкіна медіахолдинга 99,9% UMH. Як повідомлялося, після цього у ЗМІ, які входять у холдинг, почала вводитися жорстка цензура, що призвело до масових звільнень журналістів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: