"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Майже втрачений "Чорноморнафтогаз" – це близько 9 мільярдів гривень

Неділя, 16 березня 2014, 14:22 -

Вартість "Чорноморнафтогазу" може становити десь близько 9-10 мільярдів гривень.

Таку думку "Економічній правді" висловив експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Якщо говорити про приватизацію, то "Чорноморнафтогаз" можна купити за копійки. Це те ж саме, що зараз говорити про приватизацію "Нафтогазу" - кому він потрібен в такому стані? Немає розуміння, куди компанія рухається, де вона буде через 5 років, що буде з транзитом або з видобутком", - зазначає він.

Корольчук підкреслює, що зараз не найкращий час для продажу, "хіба, якщо є бажання продати задешево".

Реклама:

"Є думки, що там ледве не кладень нафти і газу. Куди не постав вишку і все буде бурлити нафтою і газом. Це не зовсім так. Ті ж самі території Скіфської чи Прикерченської ділянки ще погано досліджені – там 50 на 50 – десь можуть бути родовища, а десь ні", - вважає експерт.

Він також зазначив, що втрачає Україна у разі переходу "Чорноморнафтогазу" у власність невизнаної кримської влади.  

"Це просто буде "мінус" для України у 1,5 млрд кубометрів газу на рік, які вони видобудуть цього року. А наступного року вони можуть і збільшити видобуток до 2 млрд кубометрів. Вони ж в цілому хочуть до 3 млрд куб м довести і за рахунок двох нових вишок, які купували, цього можна домогтися", - пояснює Корольчук.

Загалом, каже експерт, потреби півострову в природному газі становлять десь 1,5-2 млрд кубометрів на рік. За його оцінками, в підземних сховищах "Чорноморнафтогазу" зараз близько 200-300 млн кубометрів газу. 

Експерт нагадує, що є у "Чорноморнафтогазу": підземні сховища - Глібовське ПСГ, обсяг зберігання яких сягає 850 млн кубометрів, магістральні газопроводи –на 1300 км. Ще близько 300 км – газопроводи, які йдуть по дну Чорного моря.

"Утім, це все не нове. Найбільшу цінність представляють нові бурові, за які заплатили 700 млн доларів – "Незалежність" і "Петро Годованець". Попередні вишки, які були, вони уже, напевно, нічого не коштують", -  каже Корольчук.

"Сумарно все це щастя, якщо його виставляти на аукціон, то в кращому випадку з підземними сховищами і мережею газопроводів воно коштуватиме близько 3 млрд гривень. Це, звісно, без урахування нових вишок, тому що ці активи варто виокремити. Скажімо, це ще "плюс" 700 млн доларів. Тож сумарно, компанія може коштувати 11 млрд гривень", - додає він.

За його словами, куплені вишки – удвічі дорожчі за оце все господарство в незрозумілому стані. "Це як два нові "мерседеси" на фоні парку старих "волг", - підкреслює експерт.

"Якщо ж говорити про приватизацію, то кому це може бути цікаво? "Газпрому"? Їм це, напевно, не настільки цікаво, тому що "Чорноморнафтогаз" старий для них", - продовжує Корольчук.

Як він каже, у російської монополії своїх родовищ вистачає, для розробки яких треба шукати інвесторів. "І там видобуток простіший і дешевший. Для "Газпрому", мені здається, на даний момент це неактуальне питання", - вважає експерт. 

Раніше повідомлялося, що держкомпанія "Чорноморнафтогаз", яку збирається націоналізувати нинішня кримська влада, може бути надалі приватизована за результатами відкритого конкурсу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: