Аграрії розповіли про масштаби корупції при Януковичі

Понеділок, 10 березня 2014, 11:36

У 2013 році на підтримку усіх напрямків сільського господарства було направлено понад мільярд гривень прямих дотацій. При середній сумі хабара в 20% втрати від корупції перевищили 200 мільйонів гривень.

Про це йдеться у зверненні представників провідних аграрних об'єднань України до виконуючого обов'язки президента України Олександра Турчинова, передає "ЛігаБізнесІнформ".

Як наголошується, дотації отримують ті підприємства, власники яких змогли корумпувати відповідальних чиновників.

"Отримати належні гроші звичайним виробникам практично нереально - рішення про направлення дотацій приймається на підставі ряду малозрозумілих критеріїв", - пише видання.

Реклама:

Неофіційно фермери кажуть, що отримати підтримку можна за "відкат" у 15-25% від суми, що виділяється.

"Хабарництво і злодійство при розподілі бюджетних дотацій сільгоспвиробникам - усталена практика. Гроші, які повинні використовуватися для розвитку агросектору, осідають в кишенях чиновників", - заявив гендиректор агрохолдингу "Волари-Трейд" Юрій Гордейчук.

За його словами, потрібно докорінно змінити систему розподілу дотацій, зробити її прозорою і підконтрольною учасникам ринку, розробити ясні недвозначні критерії участі в програмах держпідтримки, полегшити виробникам доступ до фінансових ресурсів.

"Тоді наше сільське господарство отримає потужний імпульс до розвитку", - зазначив Гордейчук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!