За два роки МВС незаконно придбало 17 тисяч набоїв - ЗМІ

Середа, 5 лютого 2014, 16:19

У 2012-2013 році Міністерство внутрішніх справ за результатами тендерів придбало близько 17 000 12-мм набоїв "для примусової зупинки автотранспорту".  

Саме такими набоями, згідно з розслідуванням російського журналіста Аркадія Бабченка, було вбито на вул.Грушевського Михайла Жизнєвського і Романа Сеника, пишуть "Наші гроші".

Як зазначається у матеріалі, набої були придбані двома партіями (10 500 і 6730 штук) у ТОВ "Лабораторія прикладної хімії".  Патрон виготовлений з латуні із сталевим осердям. Згідно з характеристиками, він повинен пробивати з відстані 15 м кузов товщиною 5 мм, а потім руйнувати автомобільний двигун.

Згідно з "Законом про міліцію" перелік усіх спецзасобів повинен бути затверджений Кабінетом міністрів, однак в Постанові КМУ "Про затвердження Правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку" цього виду набоїв нема.

Реклама:

Тендер на їхню закупівлю був проведений через наказ МВС, пише видання.

Але, як стверджує видання, ці набої на штатному озброєнні рідного МВС є. При чому незаконно і у дуже немалій кількості.

Про це однозначно свідчать результати тендерів МВС.

Так, 10 квітня 2012 року МВС уклало договори на закупівлю "патронів 12 калібру несмертельної дії". У ТОВ НВП "Еколог" було придбано 10270 патронів із пластиковими кулями та 10270 патронів із пластиковою картеччю по 9 гривень за патрон.

В ТОВ "Лабораторія прикладної хімії"на тому ж тендері МВС придбало  10500 патронів для примусової зупинки транспорту. По 27 гривень за штуку.

Тобто, ще в 2012 році, коли Україна приймала чемпіонат Європи з футболу, в МВС виникла потреба постріляти більш як 30 тисячами "несмертельних" патронів. На кожних 2 "пластикові постріли, при цьому, було заплановано зробити 1 "примусово транспортнозупинювальний".

Як зазначається,  26 листопада 2013 року, через п’ять днів після того як Микола Азаров підписав своє коронне розпорядження № 905-р про зупинку євроінтеграції і на Майдан вийшли перші активісти, МВС за результатами тендеру з тими ж двома учасниками  ТОВ НВП "Еколог" та ТОВ"Лабораторія прикладної хімії" уклало договори на закупівлю "пристроїв миттєвого розпилення аерозолю, патронів 12 калібру, газових гранат" на на 5,91 млн грн.

У ТОВ НВП "Еколог" було придбано 1900 "пристроїв миттєвого розпилення аерозолю" - простою мовою ручних газових гранат, по 324 гривні за гранату.

У  ТОВ "Лабораторія прикладної хімії" МВС цього разу законтрактувало 1500 газових гранат 12 калібру для відстрілу з помпової рушниці "Форт-500" по 189 гривень за штуку. Ну й  6730 тих же патронів для примусової зупинки транспорту  з тими ж ТТХ, що й 2012 року, але вже по 42 гривні за патрон.

Нагадаємо, що раніше заступник начальника Головного слідчого управління МВС України Олег Татаров заперечував про існування на озброєнні в міліції таких набоїв.

"Патрони, якими завдані тілесні ушкодження всім трьом громадянам - органи внутрішніх справ не використовують, і на озброєнні їх немає. Ще раз наголошую: немає таких патронів", казав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: