Банки закликають НБУ спростити рефінансування

Понеділок, 24 лютого 2014, 14:00

УКБС пропонує регулятору для підтримання поточної ліквідності і забезпечення своєчасних розрахунків муж суб’єктами господарювання спростити процедуру отримання банками рефінансування.

Про це йдеться у повідомленні банківського союзу.

Зокрема, лібералізувати доступ всіх банків до рефінансування шляхом встановлення лімітів на кожен банк; розширити перелік застав (зокрема, під акції банку).

Також, забезпечити оперативний розгляд Нацбанком заявок на отримання рефінансування; дозволити отримання кредитів овернайт за заявочним принципом у межах встановлених лімітів та скасувати запроваджені нормативи звернень банків щодо їх отримання.

Реклама:

Експерти УКБС вважають необхідним повністю відмовитися від системи подвійного рефінансування, що передбачає зберігання частини коштів банків на окремих рахунках та на коррахунках банків в НБУ.

Для чого УКБС запропонував таку схему рефінансування, за якою вся сума обов’язкових резервів банку зберігається тільки на коррахунку банку в НБУ на початок операційного дня.

Для забезпечення можливості здійснення громадського контролю УКБС пропонує забезпечити транспарентність процесу надання коштів рефінансування шляхом публічного оприлюднення відповідних рішень НБУ.

Крім цього, УКБС ще раз наголошує на введенні жорсткого контролю, як за направленням рефінансування виключно на потреби підтримки поточної ліквідності фінустанови, так і за виконанням зовнішньоекономічних контрактів та використанням бюджетних коштів.

З метою упередження виведення коштів за кордон УКБС зауважує на необхідності запровадження щоденного детального аналізу 50 найбільших по країни заявок на придбання валюти за ЗЕД контрактами.

Також УКБС вкотре рекомендує Нацбанку скасувати паспортизацію валюто-обмінних операцій населення.

Нагадаємо, що УКБС неодноразово зауважував на тому, що кроки НБУ в напрямку спрощення купівлі банками валюти у населення сприятимуть також покращенню стану платіжного балансу України та поповненню золотовалютних резервів НБУ.

"УКБС сподівається на врахування Нацбанком зазначених пропозицій, направлених на збереження заощаджень населення, забезпечення розрахунків в складних поточних умовах та мінімізацію впливу політичної кризи на банківську систему та економіку України", - зауважила гендиректор асоціації Галина Оліфер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: