"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Австрія знову захотіла влитися в "Південний потік" "Газпрому"

Понеділок, 24 лютого 2014, 13:38

"Газпром" і австрійська OMV обговорили питання розвитку двостороннього співробітництва.

Про це пишуть "Весті.Економіка" з посиланням на повідомлення "Газпрому".

Зокрема, мова йде про постачання російського газу до Австрії і участі країни в проекті "Південний потік".

23 лютого сторони обговорили проект "Південний потік". OMV протягом більше 40 років є головним партнером "Газпрому" в Австрії.

Реклама:

У 2013 році "Газпром" поставив OMV 5,23 млрд куб. м газу.

Спочатку газовий хаб в австрійському Баумгартені розглядали як кінцеву точку "Південного потоку".

У зв'язку з цим Росія і Австрія в 2010 році підписали міжурядову угоду, а уповноважені компанії створили спільне підприємство South Stream Austria GmbH.

Проте потім OMV зосередилася на проекті Nabucco, і "Південний потік" вирішили направити на північ Італії через Словенію. Nabucco програв битву за азербайджанський газ альтернативному проекту Trans- Adriatic Pipeline (TAP).

Проте нинішній базовий маршрут "Південного потоку" підданий деяким ризикам.

Зокрема, якщо трубопровід прийде в Італію не з Австрії, а зі Словенії, то кінцевою точкою стане Ратеч замість Тарвізіо, що потребує перегляду контрактів.

У свою чергу перегляд контрактів передбачає можливість зміни не тільки точки здачі, як хоче "Газпром", а й зміни ціни, чого хочуть покупці в Європі. А це не зовсім вигідно "Газпрому".

Через бюрократичну тяганину будівництво італійської ділянки трубопроводу від словенського кордону займе багато часу, що може зірвати терміни виконання проекту в цілому.

Тягнути трубопровід до Австрії коротше, та й дешевше приблизно на 800 млн євро. Однак це зажадає перегляду умов проекту в Угорщині та Сербії.

У неділю в Сочі глава "Газпрому" Олексій Міллер зустрівся з главою "Сербіягаз" Душаном Баятовічем, сторони обговорили "Південний потік".

"У республіці успішно закінчена процедура оцінки впливу проекту на навколишнє середовище, завершуються процедури територіального планування відповідно до національного законодавства", - пояснили в "Газпромі".

Як відомо, Україна виступає проти будівництва "Південного потоку": вона вважає, що Росії потрібно будувати не нові газопроводи, а вкластися у ремонт української ГТС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!