"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

S&P: Україна зіткнулася з ризиком дефолту

П'ятниця, 21 лютого 2014, 09:50

Україна зіткнулася з ризиком дефолту після "істотної ескалації" політичної кризи в країні.

Про це зазначає служба кредитних рейтингів Standard & Poor's, передає "Forbes-Україна".

Рейтингове агентство знизило довгостроковий рейтинг України за зобов'язаннями в іноземній валюті на один щабель - з "CCC+" до переддефолтного рівня "CCC", який на 8 сходинок нижче інвестиційної категорії.

Разом з тим короткостроковий рейтинг України за зобов'язаннями в іноземній валюті підтверджений на рівні "C". Довгостроковий і короткостроковий рейтинги за зобов'язаннями в національній валюті залишені на рівні "B-/B", рейтинг за національною шкалою - на рівні "uaBB+".

Реклама:

Прогноз зміни довгострокових рейтингів - "негативний".

"З нашої точки зору, політична ситуація в Україні значно погіршилася. Ми вважаємо, що це піддає здатність уряду з погашення та обслуговування боргових зобов'язань все зростаючим ризикам і збільшує невизначеність щодо продовження надання фінансової допомоги з боку Росії в 2014 році", - йдеться в повідомленні S&P.

На даний момент S&P вважає, що за відсутності значних позитивних змін "цілком імовірний дефолт" України.

Наприкінці січня S&P вже знижувало рейтинги України, зазначивши, що може знову погіршити оцінки, якщо загострення політичної ситуації призведе до подальших проблем з обслуговуванням і погашенням держборгу або якщо Київ не отримає очікувану фінансову підтримку від Москви.

"На нашу думку очікувана фінансова підтримка з боку Росії стає все більш невизначеною і залежною від результату розвитку політичної ситуації на Україні яка погіршується", - відзначають аналітики агентства.

Мирне вирішення сформованої політичної ситуації на Україні вони називають важкодосяжним.

"Негативний" прогноз за суверенними рейтингами України відображає той факт, що, на думку S&P, щоб уникнути вибіркового дефолту або реструктуризації зобов'язань в стресовій фінансовій ситуації уряду України все ще належить забезпечити достатнє фінансування із зовнішніх джерел.

За оцінками S&P, в 2014 році зобов'язання уряду, Національного банку України та газової держкорпорації "Нафтогаз України" з обслуговування і погашення валютного боргу складуть близько 13 млрд доларів.

Обсяг міжнародних резервів України скоротився з 20,4 млрд доларів в грудні до 17,8 млрд доларів на кінець січня. Водночас значний дефіцит по рахунку поточних операцій і підвищений попит населення на іноземну валюту будуть чинити тиск на міжнародні резерви країни, пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: