"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Проблеми боргів ТКЕ ще не виглядали так загрозливо

П'ятниця, 14 лютого 2014, 11:25

НАК "Нафтогаз України" навряд чи зможе обмежити постачання природного газу для боржників, про що було заявлено напередодні.

Таку думку висловив "Економічній правді" експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Як зазначає експерт, НАК "Нафтогаз" збирається обмежити до технологічного мінімуму поставки природного газу для Вінницької, Житомирської, Запорізької, Львівської, Чернігівської, Черкаської, Херсонської, Сумської, Одеської, Волинської та Кіровоградської областей.

Утім, за його словами, теплокомуненерго відповідних регіонів намагатимуться використати місцевий ресурс, щоб цьому завадити.

Реклама:

"Зважаючи на те, що у законі "Про теплопостачання" не чітко виписане поняття так званого "технологічного мінімуму" поставок газу, то ТКЕ будуть до останнього не давати працівникам "Нафтогазу" відрізати боржників від газу. І будуть запекло захищатися за допомогою "своїх" регіональних судів, прокуратур і МВС", - каже Корольчук.

Він відзначає, що іще півроку назад, "в умовах відносного політичного спокою", проблема боргів ТКЕ не виглядала так загрозливо.

"Зараз, за умов панування політичного конфлікту і невизначеності, борги ТКЕ можуть стати додатковим фактором нестабільності. Особливо у регіонах Західної України, де місцева влада формує альтернативні органи управління", - пояснює він.

"На жаль абсолютна безкарність, у якій "тепловики" вже роками звикли жити, створює сьогодні тепличні умови їх існування. Можна споживати газ без обмежень і роками не розраховуватися за нього. Та й ще нічого не робити для того, щоб зробити свою діяльність прозорою", - вважає експерт.

Сьогодні "Нафтогаз" може лише констатувати поглиблення боргової кризи і патової ситуації в оплаті за газ підприємствами теплокомуненерго, зазначає Корольчук.

"Це відповідно породжує новий виток складних переговорів із "Газпромом", який хоче отримати свої гроші, які опосередковано "зависли" у ТКЕ… Адже навіть зниження ціни на російський газ не вирішила проблеми їх боргів", - підкреслю він.

За інформацією Корольчука, за підсумками 2013 року держава дотувала ТКЕ на суму 22 млрд гривень, і у 2014 році держбюджету доведеться продовжити практику дотацій "тепловиків" на суму 10 млрд гривень. І це попри зниження ціни на газ із 420 до 268,5 доларів за тис куб м.

"Крім дотацій слід врахувати ще необхідність розрахуватися із поточними боргами ТКЕ і ТЕЦ на суму 27 млрд гривень. Лише борги становлять 6% від усієї доходної частини бюджету України", - підкреслює експерт.

Як він зазначає, із серпня 2013 року ТКЕ лише безупинно нарощували і продовжують нарощувати борги. Протягом вересня-грудня 2013 року і січня 2014 року заборгованість зросла на 10 млрд гривень – із 17 до 27 млрд гривень.

При цьому Корольчук нагадує, що сукупний борг "Нафтогазу" перед російською монополією становить 3,2 млрд доларів – ті ж самі 27 млрд гривень за нинішнім курсом долара.

"Якби ТКЕ справлялися із своїми обов’язками, то і боргу перед Росією могло не бути", - вважає він.

"Одна із найбільш кричущих ситуацій із боргами – це "Київенерго". Більше 10% усього боргу України припадає на Київ. І саме компанія Ріната Ахметова – наступна у черзі після 11 регіонів, де вже почали обмежувати теплопостачання", - додає експерт.

Єдиним виходом із ситуації для ТКЕ, каже Корольчук, може стати отримання кредитів для оплати боргів, "що за нинішніх економічних умов є доволі складним процесом".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: