Думка експерта: Нацбанк перевів валютний ринок під ручне керування

Понеділок, 10 лютого 2014, 10:57

НБУ перейшов до гнучкого курсоутворення на валютному ринку, але по суті перевів валютний ринок під ручне керування.

Про це заявив керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман.

"Потрібно буде звикати до того, що курс гривні почне досить помітно змінюватися не тільки до рубля або євро, але і до долара. І це не завжди буде в одному русі. Так, у дні піку попиту НБУ отримає можливість завищувати курс долара. А в інші дні знижувати. Допоможе в цьому шестиденне блокування гривні для покупки валюти цього Нацбанку", - зазначив експерт.

Найман каже, що варто розуміти, що відкладання покупки імпортерами інвалюти на шостий день дозволить НБУ передбачати ситуацію.

Реклама:

"Але ось імпортери перестануть розуміти, за яким же курсом вони зможуть купувати - тиждень, занадто великий термін в наш неспокійний час. А значить, вони змушені будуть закладати валютні ризики в ціну. Наскільки це буде можливо з урахуванням низької купівельної спроможності населення", - коментує фінансовий аналітик.

За словами експерта, тим часом, курс гривні в п'ятницю на міжбанку повернувся до 8,5 проти долара. При цьому НБУ зміг відкупити трохи валюти (84 млн доларів) в неабиякі схудлі з початку року резерви.

Останні прийшли в січні до 17,8 млрд доларів внаслідок інтервенцій по утриманню гривні від девальвації (1,7 млрд доларів) і погашення зовнішніх боргів (1,1 млрд доларів, у тому числі кредит МВФ 0,65 млрд доларів), пише Найман.

Експерт відзначає, що це при тому, що "Нафтогаз" заборгував "Газпрому" 3,3 млрд доларів, в т.ч. 2,7 млрд доларів борг за 2013 рік.

"На початку поточного тижня Нацбанк продовжить скуповувати валюту, так як діє шестиденна затримка на покупку валюти на міжбанку, а 50% обов'язковий продаж валюти експортерами ніхто не відміняв. І от питання - чи піде Нацбанк на подальше зміцнення гривні або задовольниться рівнем 8, 5.

Навіть якщо Україна відновить отримання кредитів з Росії, ці гроші підуть на оплату російського газу. І збільшення валютних резервів не відбудеться. Отримання кредиту МВФ через політичні складнощі також під питанням (американці гроші дадуть тільки Яценюку). Швидше за все до осені валютні резерви скоротяться до 15 млрд доларів і ситуація стане близькою до критичної", - говорить Найман.

За його словами, стратегічно важливо розуміти, що скорочення валютних резервів на тлі швидкого зростання гривневої грошової маси є головною причиною ослаблення курсу гривні.

Зараз Нацбанк вдарив по обом складовим цього рівняння - забарилася оборотність гривні, що еквівалентно скороченню грошової маси, а також обмежив і ускладнив купівлю інвалюти.

"На якийсь час це дозволить стабілізувати курс і вже точно зніме панічні настрої. Однак стратегічно Україні для повернення до більш вільного валютного ринку потрібно повернутися до позитивного сальдо платіжного балансу і не за рахунок короткострокових кредитів. Інакше м'яке (або різке) зниження курсу гривні стане неминучим", - відповів Найман.

"Одночасно не можу не відзначити, що перехід до гнучкого курсоутворення позитивно позначиться на економіці України. Для населення поступово головним фактором вибору валюти депозиту стане різниця процентних ставок між гривневими і валютними депозитами, а не страх перед черговою девальвацією. У підсумку це призведе до зменшення частки інвалюти в заощадженнях українців", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: