"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суд визнав банкрутом страхову компанію Пінчука

П'ятниця, 31 січня 2014, 10:32

У четвер Арбітражний суд Москви визнав банкрутом страхову компанію "Росія", яка належить українському бізнесменові Віктору Пінчуку.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як наголошується, днем раніше тимчасовий адміністратор "Росії" Євген Желнін звинуватив власників СК у виведенні коштів з компанії на суму 6,5 млрд рублів. У ході перевірки було виявлено, що в обмін на належні їй акції "Росія" отримала векселя офшорної компанії, оплата за якими неможлива.

За інформацією видання, компенсації за полісами ОСАЦВ клієнтам "Росії" буде виплачувати Російський союз автостраховиків - аналог Моторного страхового бюро України. Подати документи клієнти зможуть в страхових компаніях "ВСК", "МАКС", "РЕСО- гарантія", "Росгосстрах" і "Альфа-Страхування".

Реклама:

Також наголошується, що проблеми у "Росії", яка займає 35 місце за обсягом залучених премій і 15 за обсягом премій по ОСАГО, почалися давно. У червні 2009 року і травні 2012 року через затримки виплат по ОСАГО регулятор обмежував її ліцензію на "автоцивілку".

Вже в червні 2012 року виявлені порушення були усунені, але СК залишилася на особливому контролі. У жовтні 2013 року служба Банку Росії з фінансових ринків призупинила дію ліцензії страховика.

"Рішення прийнято у зв'язку з порушенням ВСАТ "Росія" вимог законодавства РФ, що виявилися в невиконанні приписання федеральної служби фінансових ринків Росії про надання інформації та документів, що підтверджують наявність на її балансі ліквідних активів, прийнятих у покриття страхових резервів та власних коштів", - пояснював центробанк Росії.

У СК ввели тимчасову адміністрацію. Російський союз автостраховиків виключив "Росію" з угоди про пряме відшкодування збитків. Об'єднання оцінило зобов'язання "Росії" по ОСАГО в 1,6-2,3 млрд рублів, пише видання.

У встановлений законом термін компанія не усунула порушення, тому 15 листопада 2013 року її ліцензія була відкликана. EastOne Group управляє активами Віктора Пінчука, який отримав СК за борги у колишнього власника Абдулжеліна Абдулкерімова.

Обсяг інвестицій в СК, за даними джерела видання, оцінювався в 200 млн доларів. У четвер в EastOne ситуацію в "Росії" і свої плани на страховому ринку не коментували.

Експерти українського страхового ринку стверджують, що виведення активів із страхової компанії - це не рідкість і в нашій країні.

"Така ситуація, як у "Росії", у нас навряд чи можлива: в Україні заборонено враховувати векселі як актив, що приймається в покриття зобов'язань по резервах СК", - говорить голова комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків В'ячеслав Черняховський.

За його словами, Закон "Про страхування" зобов'язує власників страхової компанії внести до статутного капіталу 1 млн євро. Ці кошти можуть йти як на підвищення ліквідності та фінансової стійкості СК, так і на покупку офісів, комп'ютерів, автотранспорту та розвиток компанії.

За два роки через невиконання зобов'язань перед клієнтами та МТСБУ права продавати поліси ОСАГО позбулися СК "Галактика", "Добробут", "Інвестсервіс", "ІнтерТрансПоліс", "Райп" і "Міська страхова компанія".

У стадії ліквідації або банкрутства знаходяться "Вексель", "Страхові традиції", "Лафорт" та Українська екологічна страхова компанія. За їхніми зобов'язаннями заплатить МТСБУ, пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: