Думка експерта: Неугодні владі вeб-сайти будуть блокуватися

Середа, 29 січня 2014, 11:54 -

Після прийняття Закону "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" НКРЗІ буде блокувати неугодні владі Інтернет ресурси.

Таку думку висловив юрист юридичної компанії "Алесксеев, Боярчуков і партнери" Дмитро Кучерявий.

За його словами, у прийнятому Верховною радою Законі "Про внесення змін до Закону України" Про судоустрій і статус суддів", передбачається внесення змін до Закону України "Про телекомунікації" щодо розширення повноважень НКРЗІ.

"Так, НКРЗІ наділяється повноваженнями приймати рішення про обмеження доступу абонентів операторів телекомунікацій до ресурсів мережі Інтернет, через які здійснюється розповсюдження інформації, поширення якої суперечить закону", - розповідає юрист.

Реклама:

Також, за його словами, можуть бути заблоковані сайти через які здійснюється діяльність інформаційного агентства без передбаченого законом свідоцтва про державну реєстрацію, і про відновлення такого доступу при видаленні зазначеної інформації, отримання свідоцтва або скасування рішення, на підставі якого доступ був обмежений.

"Рішення про обмеження доступу абонентів операторів телекомунікацій до ресурсів мережі Інтернет НКРЗІ буде приймати на підставі висновку експерта про приналежність інформації до такої, поширення якої суперечить закону, і може бути оскаржено в суді в порядку адміністративного судочинства", - відзначає експерт.

"Аналізуючи зазначені зміни можна прийти до висновку, що вони несуть більше негативних, ніж позитивних наслідків для суспільства в цілому. Одним з таких негативних наслідків можна вважати можливість блокування вeб-сайтів не на підставі рішення незалежного суду, що вступило в законну силу, а на підставі рішення НКРЗІ", - пояснює Кучерявий.

У той же час, на думку юриста, розміщення на вeб-сайті інформації, розповсюдження якої суперечить закону, є цивільним правопорушенням, факт наявності якого спочатку має бути встановлено компетентним судом.

Юрист уточнює, що тут необхідно враховувати, що Закон України "Про авторські і суміжні права" встановлює більш складний порядок захисту аналогічних прав у судовому порядку, а блокування вeб-сайту може бути видом забезпечення цивільного позову.

"Крім того, НКРЗІ не повинно враховувати якої шкоди може бути завдано суспільству через блокування вeб-сайту, на якому, наприклад, поширюється суспільно-важлива інформація", - підкреслює юрист.

Отже, замість того, щоб блокувати вeб-сайти на підставі повноважного суду, яка зобов'язана бути законною, обгрунтованою , і прийнятою на підставі всебічного розгляду справи, законодавцем прийнята надмірно спрощена позасудова процедура блокування сайту.

"Так само, варто відзначити, що блокування вeб-сайтів безумовно зазіхає на інтереси необмеженої кількості осіб, що становлять аудиторію відвідувачів сайту. Тому, можна стверджувати, що така позасудова процедура блокування стане інструментом цензури і в першу чергу на підставі нібито порушення авторських прав будуть блокуватися політично незручні для влади сайти ", - зазначає Кучерявий.

"Таким чином, так як зараз важко знайти вeб-сайт в мережі Інтернет, до якого не можна було б обмежити доступ за допомогою нової передбаченої Законом процедури, то напрошується логічний висновок про те, що прийняття рішення НКРЗІ про блокування вeб-сайтів буде прийматися вибірково щодо неугодних владі Інтернет ресурсів", - відзначає експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: