Росія заборонила ввезення свинини з Литви

Неділя, 26 січня 2014, 13:30

Росія заборонила ввезення свинини з Литви через поширення на території цієї держави африканської чуми свиней.

Про це повідомив помічник керівника Россільгоспнагляду Олексій Алексєєнко, передає ИТАР-ТАСС.

"З 25 січня закриваються поставки свинини, свинарської продукції, живих свиней з території Литви", - зазначив він.

Алексєєнко пояснив, що таке рішення сьогодні прийняла Білорусія, тому Росія в рамках Митного союзу зробила синхронні дії.

Реклама:

Крім того, зазначив помічник глави Россільгоспнагляду, будуть проведені консультації між ветеринарними службами країн-учасниць Митного союзу і відповідними службами Євросоюзу, визначені подальші заходи щодо запобігання занесення АЧС з цих країн в РФ та інші держави МС.

"Можуть бути введені обмеження на ввезення на територію Митного союзу з території всього Євросоюзу. Рішення щодо цього буде прийнято вже наступного тижня", - зазначив помічник глави російського відомства.

Як наголошується, приводом для таких дій Россільгоспнагляду і ветслужб МС стала відсутність на території країн ЄС чіткого механізму контролю за переміщенням продукції свинарства, що веде до високих ризиків з розповсюдження епідемії АЧС.

Раніше глава ветеринарно-продовольчої служби Литви Йонас Мілюс представив російській стороні інформацію про виявлення на території країни двох випадків захворювання АЧС диких кабанів, що призвело до загибелі тварин.

В аналогічній ситуації, після виявлення випадків АЧС на території РФ, Євросоюз ввів повну заборону на ввезення до Європи свинини з усіх російських регіонів.

Керівник Національної м'ясної асоціації Сергій Юшин припустив, що інфіковані дикі кабани могли проникнути на територію Польщі та Латвії.

Однак введення ембарго на продукцію свинарства з Литви не відіб'ється на російському ринку, підкреслив він.

"Це незначний постачальник, як і інші східні члени Євросоюзу. От якщо буде закрита Данія, Німеччина або Франція, тоді можуть виникнути серйозні проблеми на ринку", - сказав Юшин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: