Венесуела ввела подвійний курс долара

Четвер, 23 січня 2014, 10:08

Влада Венесуели оголосили про введення подвійного курсу болівара до долара.

Про це пише "Лента.ру" з посиланням на Agence France-Presse.

За офіційним курсом долар буде доступний тільки для імпортерів першочергових товарів, заявив міністр енергетики і віце-президент Венесуели Рафаель Рамірес. До таких товарів належить продовольство і медикаменти.

Офіційний курс становить 6,3 болівара за долар.

Реклама:

В інших випадках покупка долара буде здійснюватися за курсом валютних аукціонів, які проводить ЦБ Венесуели. В даний час цей курс складає близько 11,3 болівара за долар.

Купувати долари за таким курсом доведеться, зокрема, при придбанні авіаквитків і предметів розкоші, а також при обміні валюти для виїзду за кордон.

Рамірес відмовився вважати нововведення девальвацією, додавши, що "не дозволить ворогам шантажувати країну".

Він також заявив, що реформа повинна перешкодити валютних спекуляцій на чорному ринку. В цілому, за його словами, система множинного валютного курсу повинна стати "величезним стабілізуючим фактором".

Колишній глава ЦБ Венесуели Хосе Герра назвав нововведення "прихованої девальвацією" болівара, повідомляє агентство.

У середині січня 2014 президент Венесуели Ніколас Мадуро спростував чутки про швидку девальвацію болівара, заявивши, що офіційний курс в 6,3 болівара за долар збережеться весь рік. Він також додав, що валютних запасів країни достатньо для підтримки поточного курсу. Раніше девальвацію національної валюти Венесуели передбачали багато економістів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!