ЄС згоден на "Південний потік" в обхід України

Понеділок, 20 січня 2014, 09:46

ЄК і Росія в двосторонньому порядку будуть шукати рішення щодо "Південного потоку" без перегляду міжурядових угод з країнами - транзитерами, на чому наполягали європейські чиновники.

Про це "Ведомостям" розповіли представники російського Міністерства енергетики та європейський комісар з енергетики Гюнтер Еттінгер.

На початку грудня минулого року Єврокомісія несподівано заявила, що міжурядові угоди щодо "Південного потоку" не відповідають європейському законодавству і повинні бути повністю переглянуті. Йшлося про угоди з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Словенією і Хорватією.

Директор департаменту внутрішнього енергетичного ринку Єврокомісії Клаус-Дітер Борхардт заявляв навіть, що якщо Росія відмовиться переглядати ці угоди, то європейські країни повинні їх розірвати, а якщо вони цього не зроблять, у Єврокомісії знайдуться шляхи і засоби зобов'язати їх.

Реклама:

Претензії до угоди - в тому, що в них не враховано вимоги Третього енергопакету (законів, обов'язкових для виконання на території Євросоюзу), які зобов'язують надавати доступ до всіх трубопроводах альтернативних постачальників газу і забороняють постачальнику газу контролювати трубопроводи і встановлювати тарифи.

Різкі заяви євробюрократів не дали результату, більше того, Болгарія, Угорщина і Словенія виступили з єдиною позицією: угоди з Росією на момент їх укладення в 2008-2009 рр . відповідали законодавству ЄС.

У п'ятницю міністр енергетики Росії Олександр Новак і Еттінгер домовилися створити робочу групу, щоб обговорювати правові та технічні питання проекту. Мови про перегляд урядових угод по "Південному потоку" не йде, завдання робочої групи - в тому, щоб "Південний потік" міг нормально функціонувати за законами ЄС, розповів заступник міністра енергетики Анатолій Яновський.

Терміни роботи групи поки не визначені, повідомив представник єврокомісара, відносини Росії і Єврокомісії зараз носять конструктивний характер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!