Японська єна показала найгіршу динаміку з 1979 року

Четвер, 2 січня 2014, 17:04

Котирування японської єни в 2013 року показали найслабшу динаміку серед основних світових валют, втративши майже чверть від своєї вартості за минулий рік.

Японська валюта почала 2013 року на рівні 86 єн за долар, а завершила його на позначці 104,95 єн за долар - котирування валюти впали на 22%, повідомляє Вести.ru.

Для єни це мінімальний рівень з вересня 2008 року.

За даними Thomson Reuters, в цілому за рік японська єна продемонструвала найбільш слабку динаміку відносно долара з 1979 року: 34 роки тому єна втратила за 12 місяців 24% від вартості.

Реклама:

Основним чинником послаблення єни став запуск програми кількісного пом'якшення з боку Банку Японії. Щомісячний обсяг покупок держоблігацій Японії з боку Центробанку перевищує 7 трлн єн (70 млрд доларів).

З початком курсу щодо скорочення обсягів купівлі активів з боку ФРС США Банк Японії в 2014 році вийде на перше місце в світі за обсягом друкування грошей.

Ослаблення єни підвищує конкурентоспроможність японських експортерів і також є одним з основних факторів підтримки для фондового ринку Японії.

Однак при цьому для країни також зростають витрати на імпорт енергоносіїв. Зростання дефіциту торгового балансу також є тривожним сигналом для японської влади.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: