"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Присяжнюк запевняє, що Україна не здаватиме Китаю землю в оренду

Четвер, 5 грудня 2013, 10:30

Україна не планує здавати Китаю в оренду свої сільськогосподарські землі.

Про це сказав журналістам міністр аграрної політики Микола Присяжнюк перед початком україно-китайського бізнес форуму в Пекіні, передає "УНІАН" .

"Я вам скажу, взагалі розмова про оренду (української) землі китайським компаніям не йде. Ні на якому рівні", - стверджує міністр.

За його словами, в ході нинішніх переговорів мова йде про фінансове співробітництво між Україною і Китаєм.

Реклама:

"Ми беремо деякі фінансові ресурси, але паралельно беремо зобов'язання поставляти певну кількість сільськогосподарської продукції", - сказав він.

Присяжнюк нагадав, що Україна має дозвіл на постачання кукурудзи в Китай, а сьогодні будуть підписані угоди, які дозволять постачати в Китай також українську сою і пшеницю.

Крім того, на китайський ринок буде поставлятися і готова продукція, така як, наприклад, геркулес, пластівці, сказав він.

За словами міністра, це дуже важливі домовленості, оскільки Україна є третьою країною, якій дозволено поставляти зернові на китайський ринок.

Присяжнюк підкреслив, що сьогодні мова йде також про китайські інвестиції на реконструкцію української зрошувальної системи. Україна розраховує отримати кредит в 2,5 мдрд доларів під 6,5% річних на 15 років для проведення відповідних робіт у Херсоні та Криму, зазначив він.

Як повідомляли раніше ЗМІ, Китай має намір орендувати в Україні 3 млн га сільгоспугідь строком на 50 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: