Азаров обіцяє знизити ціну на газ для бюджетників та промисловців

Середа, 25 грудня 2013, 12:14

В Україні створені об’єктивні підстави для зниження граничного рівня ціни на імпортований природний газ для бюджетних, промислових споживачів та інших суб’єктів господарювання на 2014 рік.

Про це заявив премєр-міністр Микола Азаров, відкриваючи засідання Кабміну.

"Тому, як я вже наголошував, не повинно бути ейфорії, що досягнуте зниження ціни дає "зелене світло" на безоглядне використання газу. Категорично - ні! Навпаки, у нас є можливість, розв’язані руки, щоб системно посилювати заходи, спрямовані на зниження споживання газу, на впровадження енергоощадних технологій. Контроль і відповідальність за енергоефективну модернізацію буде тільки посилено", - заявив Азаров.

За його словами, стосовно граничного рівня ціни на природний газ для установ та організацій, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів, то вже з початку року пропонується знизити його більше. ніж на одну тисячу гривень (або майже на третину).

Реклама:

Щодо промислових споживачів, то зниження буде відбуватися поступово, щоб вийти на цей рівень у 4 кварталі 2014 року.

"Я думаю, всі дуже добре розуміють, що створення запасів газу у підземних газосховищах відбувалися за ціною газу приблизно 400 доларів за тис. кубометрів. Тому поступове буде йти зниження ціни на газ для споживачів. Хочу підкреслити, що держава жорстко проконтролює, щоб вся закладена знижка була використана споживачами, а не монополістами", - наголосив Азаров.

Прем'єр зазначив, що незалежним регуляторам ринків електроенергії і комунальних послуг, органам місцевого самоврядування, Держцінінспекції необхідно терміново розпочати роботу з перерахунку тарифів на газ та теплову енергію, щоб за січень споживачі сплатили вже за новими, зниженими тарифами.

"Що стосується тарифів для населення, то слід підкреслити, що наш уряд, не дивлячись на тиск з боку міжнародних фінансових організацій та економічні труднощі, не перекладав високу вартість газу на населення. Тарифи на опалення для населення не підвищувалися з липня 2010 року - тобто вже 3,5 року! Люди сплачують тільки частину собівартості, а іншу частину - компенсує держава. Наприклад, при ціні 400 дол. тільки 90 дол. Сплачує споживач, а решту - 310 доларів - сплачує держава. Тому тарифи для населення будуть залишатися стабільними",- сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: